En hoe is het in Trondheim?

Hallo, ik ben Jasper en ik ben bezig met mijn derde jaar van mijn dubbele master in “Urban Systems and Real Estate” en “Construction Management Engineering” van de faculteit Built Environment. Momenteel zit ik middenin mijn exchange semester in Trondheim, Noorwegen. Veel gastdocenten omschrijven deze campus als een Zweinstein, door de oude, grote stenen gebouwen.

door
foto Jasper Poel

Trondheim is qua grootte de derde stad van het land en een echte studentenstad. De stad ligt aan de Trondheimfjord, met in het westen het bos Bymarka en het oosten het strand Korsvika. Ik woon zelf vlakbij het Kristiansten vestingspark. Vanwege het vele groen is het wandelen door de stad een dagelijkse activiteit en het is zeker mogelijk om het noorderlicht te spotten in de stad! Aan de andere kant liggen, zoals ik verwachtte, de prijzen van alles hoger dan in Nederland. Dit is vooral te zien aan de alcoholprijzen, negen euro betalen voor een biertje is niet ongewoon.

Het collegejaar hier begint al halverwege augustus en eindigt halverwege december. Tijdens de eerste weken werd ik geholpen door de NTNU met meerdere welkomstcolleges en tours die je kennis laten maken met de stad en de Noorse cultuur. De universiteit is te vinden op twee locaties, campus Dragvoll en Gloshaugenl, waar al mijn vakken te volgen zijn. Veel gastdocenten omschrijven deze campus als een Zweinstein, omdat er oude grote stenen gebouwen zijn.

Colleges duren hier over het algemeen korter en draaien meer om discussies en interacties, met op het einde van het semester een tentamen. Het collegejaar is hier dus niet opgebouwd uit vier kwartielen, maar uit twee semesters. Ook kan je via de universiteit “hyttas” huren, hutten in de natuur die alleen zijn voorzien van bedden en een houtkachel. Dit betekent dat je al je water, eten en warmte zelf moet verzamelen of meebrengen.

Naast de tripjes naar de hyttas, heb je door het semester heen voldoende tijd om nog op andere manieren het land te ontdekken. Persoonlijk ben ik op treinreis geweest naar Oslo en Bergen langs de bossen, fjorden en besneeuwde bergebieden. Ook heb ik in de buurt van Bergen een gletserhike gemaakt naar het Sognefjord en ben naar Trolltunga geweest, een uit­stekende rots die het toeristische hoogtepunt is van het land. In Noordelijke richting ben ik op reis geweest naar de Lofoten, een eilandengroep boven de poolcirkel die bekend staat om de prachtige natuur en daar heb ik ook het noorderlicht gespot! Na mijn tentamens, die begin december starten, heb ik zelfs nog tijd om te gaan reizen naar Kopenhagen, Stockholm en als kers op de taart naar Tromsø in Noors Lapland!

Mocht je een fan zijn van prachtige stranden, bossen, de bergen of watervallen, dan raad ik zeker aan om in Trondheim te studeren en het land te ontdekken!

Deel dit artikel