Kakkerlakkenplaag in Luna

Gebouw Luna op de TU/e-campus heeft last van een kakkerlakkenplaag. Het lijkt tot nu toe te gaan om de lagen in het gebouw waar mensen wonen. Community café Hubble zegt kakkerlakvrij te zijn. De plaag zal vanaf maandag 12 september worden bestreden.

door
foto RHJPhtotos / Shutterstock

De zespotige insecten zijn in Nederland minder standaard dan in veel zuidelijke landen. Ze zoeken graag de warmte op en komen bij voorkeur op plekken waar naast een behaaglijke temperatuur ook nog wat te eten is. Met de winter in zicht - die behaaglijke binnenruimtes nog aantrekkelijker maakt voor het diertje - en vanwege de snelheid waarmee de soort zich voortplant, is snelle actie geboden. TU/e’s Real Estate is in ieder geval niet op de hoogte van een kakkerlakkenplaag, zo werd Cursor desgevraagd meegedeeld. Het gebouw Luna wordt niet door TU/e’s Real Estate beheerd, maar door Plaza Resident Services (PRS), dat hier actie moet ondernemen. Plaza Resident Services is wat velen beter zullen kennen als voormalig ‘Camelot’. PRS valt onder paraplubedrijf ‘Mosaic World’. Plaza Resident Services was ten tijde van schrijven niet bereikbaar voor commentaar, maar heeft later wel een schriftelijke reactie gestuurd die je verderop kunt lezen. 

De bewoners willen in ieder geval dat er actie wordt ondernomen en vinden elkaar op Facebook, waar zij inventariseren welke kamers last hebben van de kakkerlakken. Maar de woonunits zijn niet de enige plekken met kakkerlakken. Ook in de gemeenschappelijke keuken in de kelder van Luna, waar de cultuurverenigingen koken, en in de bestuurstuin zijn kakkerlakken geconstateerd. Laura Kemper, voorzitter van Scala, zegt dat ze “niet uitsluit dat de beesten nog in meer ruimtes zitten, maar dat ze daar gewoon nog niet gezien zijn.” (Zie verdere uitleg over deze claims onderaan dit artikel). Hubble laat weten geen kakkerlakken gezien te hebben in de keuken of opslag en dit regelmatig te controleren.

Duitse soort

In het weekend heeft Bob de Vilder namens PRS gereageerd naar Cursor en gemaild dat er op vrijdag 9 september "een mail is gestuurd naar de bewoners naar aanleiding van het rapport dat afgelopen week door Rentokil is opgesteld. Daarin wordt ook specifiek gewezen op de mindere hygiene in de kelderruimte en de afvalruimte van de supermarkt (Spar, red.). Rentokil heeft de desbetreffende huurders ook aangesproken op hun verantwoordelijkheid." Hij geeft geen verdere reactie op het feit dat de kakkerlakken vooral hoog in Luna gezien en bewezen zijn (vloer 5, 7 en 11). Wel wordt er gesteld dat "het om een Duitse kakkerlaksoort gaat die waarschijnlijk is meegenomen door een buitenlandse bezoeker van het pand. Eerdere pogingen tot bestrijding waren niet succesvol. Daarom wordt nu het hele pand van boven tot beneden, studio voor studio, aangepakt. Kosten worden gedeeld tussen de eigenaar en TU/e." Dat laatste is opmerkelijk, gezien de TU/e het pand niet beheert en enkel eigenaar is van de grond. PRS laat hierop weten: "De eigenaar, een vastgoed investeerder, heeft het beheer dus aan Plaza Resident Services gegeven, die namens haar, samen met de TU/e de bestrijding oppakt van de kakkerlakken." Verder staan er in de mail adviezen hoe je de kakkerlakken best buiten je ruimte houdt: "voedselresten direct opruimen, fornuis, magnetron en koelkast goed schoonhouden en vuilniszakken direct in een vuilcontainer steken."

Rectificatie

Een deel van dit artikel moet gerectificeerd worden. Het gaat om de statements vanuit Scala dat er recentelijk kakkerlakken gezien zijn in de gemeenschappelijke keuken en bestuurstuin. Ondanks dat de beesten zich daar natuurlijk mogelijk kunnen bevinden gezien de problemen op andere etages waarvan duidelijk bewijs is geleverd, is de claim dat ze ook in de gemeenschappelijke keuken en bestuurstuin gezien zijn niet te bevestigen. Cursor heeft interne communicatie van Scala ingezien waaruit blijkt dat er is overdreven op basis van oudere informatie (mensen die in het verleden kakkerlakken in de keuken en/of bestuurstuin hebben gezien). Men zou ‘wanhopig zijn voor actie door Camelot’, het huidige PRS. De President van Scala, Laura de Kemper heeft haar excuses aangeboden voor de misinformatie.

Deel dit artikel