Rubicon-beurs voor talentvolle TU/e-onderzoeker

TU/e-materiaalkundige Tijmen Vermeij, momenteel als postdoc werkzaam bij Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (EMPA), ontvangt een Rubicon-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO). Met deze beurs kan Vermeij 24 maanden lang onderzoek doen naar staalsoorten van de toekomst.

door
foto CEC TU/E

De Rubicon-beurs is bedoeld om talentvolle jonge onderzoekers de kans te geven om internationale onderzoekservaring op te doen. Deze buitenlandse ervaring is vaak een belangrijke opstap in de wetenschappelijke carrière van startende onderzoekers.

Per jaar kan NWO zo'n zestig jonge onderzoekers financieren voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro. Dat bedrag wordt verdeeld over drie rondes. In de huidige financieringsronde wijst NWO aan veertien recent gepromoveerde onderzoekstalenten een Rubicon-beurs toe.

Afgelopen jaar verdedigde Vermeij zijn promotieonderzoek cum laude aan de Faculteit Mechanical Engineering, waar hij nieuwe meetmethodes ontwikkelde om de microstructuur van geavanceerde staalsoorten in detail te bestuderen. Recent is hij gestart als postdoc bij het Zwitserse topinstituut EMPA. Dankzij de Rubicon-beurs kan Vermeij zich daar nu 24 maanden onderdompelen in state-of-the-art onderzoek, vertelt hij enthousiast. “Mijn postdoc positie werd mede vanuit industriële bronnen gefinancierd, maar dankzij de Rubicon-beurs heb ik nu ook de vrijheid om fundamenteel de diepte in te duiken.”

Centraal in het onderzoek van Vermeij staat een complexe faseverandering die in staal plaatsvindt. Door meer fundamenteel inzicht hierin kunnen staalsoorten verbeterd worden, met nieuwe materiaaleigenschappen. En dat is ook voor de industrie van belang, zegt Vermeij. “Als we begrijpen wat er in het staal gebeurt, dan kunnen we staal maken dat én heel sterk is, én goed te vervormen is. Handig voor de auto-industrie, denk aan een materiaal dat bij een botsing energie kan opvangen, maar wat je ook makkelijk kunt vormen tot een auto-onderdeel.”

Deel dit artikel