‘Laat studentbestuurders geen collegegeld betalen’

Vanwege hun krappe portemonnee durven steeds minder studenten een bestuursfunctie bij een vereniging te vervullen of in de medezeggenschap te gaan, staat in een manifest dat de Tweede Kamer dinsdag ontving. Aan de TU/e is er nog geen optie voor collegegeldvrij besturen.

door
foto Marleen Melisse

In het manifest vragen het Interstedelijk Studenten Overleg (met zijn wortels in de medezeggenschap) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) aan de politiek en de onderwijsinstellingen om ‘collegegeldvrij besturen’ mogelijk te maken.

Sinds 2016 hoeven onderwijsinstellingen niet langer collegegeld te vragen aan studenten die geen lessen meer volgen naast hun werk in de medezeggenschap of in het bestuur van een studie-, studenten- of sportvereniging. Deze actievelingen staan dan gewoon ingeschreven als student en kunnen dus nog lenen bij DUO en gebruikmaken van hun ov-kaart. Het maakt het goedkoper om iets naast je studie te doen.

Maar uit een rondvraag  van ISO en LKvV blijkt dat een groot aantal hogescholen en universiteiten deze regeling niet toepast. Bestuurswerk zou daardoor steeds vaker iets voor de ‘happy few’ worden.

Eindhoven

Aan de TU/e is er nog geen optie voor collegegeldvrij besturen, meldt Jules van Gisteren, President van de Federatie van Studieverenigingen. “Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuw systeem voor de bestuursbeurzen, maar hierin wordt uitdrukkelijk collegegeldvrij besturen nog niet meegenomen. De reden hiervoor is dat de TU/e de besturen wil aanmoedigen om nog vakken te volgen naast hun bestuursjaar. Het is dan ook niet ongewoon om naast je bestuur soms nog een vak te volgen, zij het enkel door het maken van een herkansing die is nog blijven staan van vorig jaar."

Van Gisteren ziet voor- en nadelen van collegegeldvrij besturen. "Het zal financieel zeker aantrekkelijk zijn voor veel bestuurders, maar anderen willen de optie om je in te schrijven voor een vak of tentamen wel behouden. De neuzen staan dus niet allemaal één kant op.” De koepelorganisatie voor Eindhovense studieverenigingen heeft het manifest niet ondertekend. Tientallen andere organisaties wel.
Studentbestuurders dragen bij aan een verbonden studentengemeenschap en daar moet je niet op besparen”, zegt ISO-voorzitter Mylou Miché.

Deel dit artikel