“Hé ho kabinet, jullie vragen ons verzet”
De stakingsvlag die hoort bij de estafettestaking van FNV, AOb en WOinActie hangt vandaag aan Flux. Het protest is een poging het kabinet te doen inzien dat hun bezuinigingen op onderwijs ondoordacht zijn. Zo’n tweehonderd mensen lopen mee naar het stadhuis om er 1468 handtekeningen te overhandigen.
Terwijl studenten en medewerkers van TU/e en Fontys in de rij staan voor een frietje, aangeboden door de organisatie, regent het licht, maar tijdens de toespraken over de reden van de staking, klaart het op. Stakingsleider FNV Bernard Koekoek oefent de leuzen die tijdens de mars naar het stadhuis geroepen kunnen worden. “’Doe het niet’, was de leuze op het Malieveld. Dat heeft enigszins geholpen, maar in de voorjaarsnota zien we dat het kabinet weer het onderwijs sloopt. Nu roepen we: ‘Stop de sloop’.”
Ook ‘Onderwijs is een recht, geen privilege’ en ‘Hé ho kabinet, jullie vragen ons verzet. Hé ho BBB, hier krijg je problemen mee’, doen het goed. De laatste strofe wordt herhaald met telkens een afkorting van een van de drie andere regeringspartijen: PVV, NSC en VVD.
Student Lieke van der Zee, die voor Eindhoven de actiedag initieerde, sluit haar toespraak af met: “We accepteren geen bezuinigingen op het onderwijs en onze toekomst.” Hoogleraar Paul van der Schoot staat ook op het podium en legt de nadruk op solidariteit. “Deze staking is deel van de grootste onderwijsbetogingen in Nederland. It’s not about right or left, but about right or wrong. We tonen solidariteit met andere groepen die last hebben van ondoordachte bezuinigingen van het kabinet.”
Onder de betogers staan veel PhD-kandidaten. Vijf natuurkundigen maken zich zorgen om hun academische carrière, maar zien ook de wereldproblematiek. “We willen de kans grijpen om innovatie te ontwikkelen en daar passen geen bezuinigingen bij.”
Jan Heemstra, PhD-kandidaat bij Computer Science, kijkt nog verder in de toekomst. “Ik maak me zorgen om de kortzichtigheid van dit kabinet. Ook is er een risico op versterking van autocratie. Want doordat het onderwijs slechter wordt, hebben mensen op den duur geen goed idee meer van hun eigen stem en zeggingskracht.”
Sharmistha Bhattacharyya is onderzoeker bij Electrical Engineering en staakt de hele dag omdat een kleiner budget haar onderzoek in gevaar brengt, en daarmee de energietransitie waar zij zich op richt.
Tijdens de mars richting stad, vertelt managementassistent Helmi van Lieshout dat voor veel mensen wetenschap abstract is. “Niet iedereen beseft dat bezuinigingen ook uitvindingen die we dagelijks gebruiken raken. MRI-scans, telefonie, medicatie en televisie, dat komt allemaal voort uit wetenschappelijk onderzoek. Daarom vind ik het belangrijk mee te lopen.”
Omdat het Stadhuisplein klaargemaakt wordt voor de festiviteiten rondom Koningsnacht, komt wethouder Stijn Steenbakkers de stoet tegemoet tot bijna de Catharinakerk. Koekoek vertelt hier pas hoeveel mensen de petitie hebben getekend. “Heel bijzonder dat dat door 1468 drukbezette mensen in de paasperiode is gedaan”, zegt hij erbij. Steenbakkers neemt het karton dat symbool staat voor de digitale petitie “met liefde” in ontvangst. Daar neemt de stakingsleider geen genoegen mee. “Maar wat ga je met al die handtekeningen doen? Aan wie geef je het door?”
Steenbakkers belooft het volgende: “We praten erover met alle contacten die we hebben. We proberen er het beste van te maken.”
Als laatste neemt Sep Wittenbols, raadslid voor GroenLinks en student in Nijmegen, de microfoon in handen. “Waar moet deze generatie haar hoop vandaan halen? Het kan anders. Kabinet, investeer in de toekomst!”
Initiatiefneemster Lieke van der Zee is tevreden over het verloop van de actiedag. “Vergeleken met andere universiteitssteden is het misschien een kleine opkomst, maar we hebben toch luid onze stem laten horen.”
Morgen wordt er in Delft gestaakt, dat is de laatste van de estafette. “Maar ook na morgen stopt het niet”, zegt Koekoek. “We gaan door tot de sloopplannen van het kabinet weg zijn.”
Alle foto's in dit artikel | Norbine Schalij
Discussie