Brabants ecosysteem voor studententeams in de maak

Mogelijk maken dat alle studenten deel kunnen nemen aan een studententeam, ongeacht onderwijsniveau of studierichting: daarvoor tekenden tien onderwijsinstellingen in Noord-Brabant een convenant. Het concept van studententeams, dat begon aan de TU/e, groeit daarmee uit tot een provinciaal samenwerkingsverband.

door
foto BOOST

Deze nieuwe samenwerking moet ertoe leiden dat er meer studententeams komen en dat die diverser worden qua studieachtergrond en niveau. Daarbij werken studenten uit het mbo, hbo en wo samen binnen een team. Het zou gemakkelijker moeten worden voor studenten om zich aan te sluiten bij teams van andere instellingen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een minor of stage, waarbij het studententeam ook als opdrachtgever kan fungeren. Nu bestaan de meeste teams van de TU/e grotendeels of volledig uit studenten van de universiteit.

Het initiatief voor het convenant komt van BOOST, een organisatie die werd opgericht door vijf oud-leden van TU/e-teams en die als doel heeft om studententeams te professionaliseren en de samenwerking tussen onderwijsinstellingen te versterken. Volgens Maarten van den Elshout, communitymanager van de organisatie, zouden de teams van de TU/e veel baat hebben bij nieuwe leden van het mbo. Dat zag hij zelf als lid van team TU/Ecomotive. “We hadden een mooi 3D-model ontwikkeld, maar het bleek in de praktijk veel te complex om te maken. De praktische expertise van een mbo-student had ons daar waarschijnlijk eerder op kunnen wijzen.”

Onthullingsmomenten

Ook ziet hij een kans in de onthullingsmomenten van veel teams, die worden nu vaak uitbesteed aan externe partijen. “Maar studenten van de opleiding Allround podium- & evenementen­technicus van het SintLucas zouden dat ook kunnen doen.” Genoeg mogelijkheden dus. En de wil om samen te werken is er bij de onderwijsinstellingen, ziet hij. Dit convenant zou erbij moeten helpen dat die samenwerking er ook daadwerkelijk komt.

Elke instelling stelt daarvoor een coördinator aan. Die zal studenten helpen om nieuwe studententeams op te zetten, huidige teams te begeleiden en de samenwerking met andere instellingen te ondersteunen. De coördinatoren zullen om de paar maanden bij elkaar komen voor een sessie met BOOST, vertelt Van den Elshout. “We kijken bij die sessies hoe het ervoor staat en welke kansen er zijn. En we kijken naar specifieke thema’s, zoals hoe je ervoor kunt zorgen dat de deelname van studententeams binnen curricula geplaatst kan worden, zodat je er studiepunten voor kan krijgen.”

Structureel samenwerken

De instellingen beloven een structurele samenwerking met elkaar aan te gaan en daarbij hun best te doen om elkaar te ondersteunen en te voorzien van de nodige informatie en middelen. Zo moet er een ecosysteem ontstaan voor studententeams in Noord-Brabant. Ook gaan de instellingen samen met BOOST een gezamenlijke visie op talentontwikkeling formuleren. Daar ligt al een concept voor en moet handvaten bieden voor de instellingen om studententeams goed te ondersteunen.

Wanneer er echt concrete veranderingen zichtbaar zijn, zal volgens Van den Elshout verschillen per instelling. Hij zag bij het ondertekenen van het convenant bij bestuurders in ieder geval veel enthousiasme voor het initiatief.

Deel dit artikel