VS toegevoegd aan risicolanden reizen

De TU/e heeft de Verenigde Staten toegevoegd aan de lijst van risicolanden voor (zaken)reizen. Dat staat in de nieuwe richtlijnen voor internationale reizen. Als je naar de VS moet voor je werk is het advies een leenlaptop en leentelefoon bij LIS halen om de risico’s op spionage te verkleinen.

door
foto Jacques Palut / iStock

Met deze stap trekt de universiteit de VS gelijk met Iran, China, Noord-Korea en Rusland. In de nieuwe reisrichtlijnen staat een stappenplan voor als je op reis gaat. Je checkt eerst of je bestemming tot een risicoland behoort. Is dat het geval, dan ga je door naar een speciale ‘checklist+’.

Daarop staat meer uitleg voor personeel over het meenemen van leenapparatuur en het niet meebrengen van andere TU/e-apparatuur. Gebruik geen (publieke) Wi-Fi of Bluetooth en wel een VPN, staat er verder onder andere te lezen. Daarnaast is het belangrijk om eigen kabels mee te nemen en je spullen dus niet in vreemde USB-poorten te pluggen omdat daarmee geknoeid kan zijn. Om diezelfde reden dien je ook nooit een USB-stick van iemand anders te gebruiken in je laptop.

Iets printen? Ook dat blijkt in een risicoland geen goed idee, omdat je je dan met die printer en dus het netwerk ervan dient te verbinden. Verder geeft de TU/e aan dat je je reis niet op social media moet delen en je apparaten uit moet zetten als je een vertrouwelijk gesprek voert. Dit alles om het risico op spionage zo klein mogelijk te maken.

Sociale veiligheid

Ivo Jongsma, woordvoerder van de TU/e laat weten dat de reden om de VS op dezelfde lijst te plaatsen als Iran en Noord-Korea te maken heeft met de zorgen over de sociale veiligheid. "Iran, China, Noord-Korea en Rusland zijn risico-landen op basis van hun activiteiten op het gebied van (heimelijke) informatie verzameling, sabotage en wereldwijde sancties. De VS hebben we nu toegevoegd vanwege het mogelijke risico met betrekking tot de sociale veiligheid van onze onderzoekers. Dit vanwege berichten dat Europese wetenschappers zijn tegengehouden vanwege hun negatieve uitlatingen over Trump. Ook speelt het huidige beleid van de Amerikaanse overheid om diversiteit terug te dringen een rol, als ook de aanpak van universiteiten als Harvard."

Studenten

De reisrichtlijnen zijn gericht op werknemers en hun zakenreizen, maar vanuit Education and Student Affairs (ESA) zullen er mails worden gestuurd naar studenten die op de planning hebben staan naar de VS te gaan voor hun buitenlandervaring. In die mail staat informatie over de ontwikkelingen binnen de VS en de TU/e-adviezen hierover.

Studenten die betrokken zijn bij een onderzoek en daardoor ook onderzoeksdata op hun laptop hebben staan, dienen contact op te nemen met de leider van het betreffende onderzoek voor het afreizen.

Kleuren reisadviezen

De ‘checklist+’ geldt overigens ook voor bestemmingen met een oranje of rood reisadvies vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Reis je naar een groene of gele bestemming, dan geldt de reguliere checklist die je ook in de reisrichtlijnen vindt. De verschillen tussen de twee checklists zitten vooral op de leenapparatuur en gebruik van netwerken.

De nieuwe richtlijnen zijn direct van kracht.

Deel dit artikel