Wafels zonder ei en melk om TU/e puur plantaardig te maken

Hoe krijg je studenten zover dat ze je petitie voor een honderd procent plantaardige catering ondertekenen? Door ze te laten proeven hoe lekker dat is. Donderdagmiddag gaat de – nog – kleine groep Plant Based Universities Eindhoven zelfgebakken warme wafels uitdelen waar geen dier aan te pas komt.

In de Markthal gaan initiatiefnemers Thijs Jenneskens (PhD bij EE), Alfaima Solano (PhD bij IE) en Fontysstudent Mobarak Nathoe donderdagmiddag, samen met andere leden van Plant Based Universities Eindhoven, warme wafels maken. Ze gebruiken daarin ook appelmoes. Het zure daarvan zal met de baksoda het beslag doen rijzen en zo is er geen ei nodig voor een luchtige wafel. Ook voor melk nemen ze een plantaardig alternatief. Er zijn toppings mogelijk met plantaardige slagroom, hagelslag, caramelsaus, blauwe bessen en poedersuiker. Maar belangrijker is de petitie waar ze aandacht voor vragen. 

“Als je onze petitie ondertekent, steun je dat de cateringopties bij de TU/e en Fontys honderd procent plantaardig worden”, zegt Thijs Jenneskens. Dit jaar bezocht hij een zomerschool van de Europese beweging Plant Based Universities in Duitsland en was onder de indruk van de gedrevenheid van de organiserende studenten. “Ik volgde er trainingen over geweldloos verzet en onderhandelingsvaardigheden die nuttig zijn voor campagnevoeren. De dag na thuiskomst hing ik twintig posters op om medestanders te vinden.” Nu is er een groep van dertien studenten en promovendi die zich inzetten voor plantaardige catering bij onderwijsinstellingen in Eindhoven. 

Makkelijker

De drie zeggen niet dat iedereen veganist moet worden, ze willen vooral het milieubewustzijn vergroten. “De vleesindustrie heeft grote negatieve impact op het klimaat”, betoogt Jenneskens. “Onderzoek wijst uit dat veertig procent van de tropische ontbossing plaats maakt voor gras en graan voor koeien en kippen die op hun beurt als voedsel voor mensen dienen.”

Door de kantines bij grote onderwijsinstellingen puur plantaardig te maken, maak je het mensen die denken dat ze in hun eentje niet veel kunnen bijdragen aan de oplossing van bovenstaand probleem, makkelijker. “Nu hoef je je niet elke keer dat je een broodje of kop soep wilt kopen af te vragen of je vandaag goed voor het milieu gaat zijn of niet. Die keuze is dan al gemaakt.”

“Voedsel is ook de makkelijkste manier om een positieve invloed te hebben”, denkt Alfaima Solano. Ze is in Colombia opgegroeid met veel vlees- en kaasgebruik. “Ik ben verrast hoeveel je met groenten kan doen en hoe lekker het is. Als bonus krijg ik een goed gevoel omdat het beter is voor het milieu.”

Goedkoper

Er zijn veel bijkomende voordelen van plantaardig voedsel. “Het is voor de hele gemeenschap inclusief, want het is halal en kosjer tegelijk. Bovendien is het goedkoop. We zijn ervan overtuigd dat de maaltijden zo goedkoper kunnen worden. Vleesvervangers zijn even duur als vlees, maar peulvruchten en groenten niet. En een tip: bij elk gerecht waar traditioneel gehakt in hoort, kun je dat vervangen door linzen.” 

Het uitdelen van de wafels is de eerste actie van de groep. “We zijn al in overleg met Go Green Office en de veganistische studentenvereniging VSA, wat betekent dat we elkaar helpen en promoten”, zegt Mobarak Nathoe. Hij weet dat sommige andere onderwijsinstellingen verder zijn dan de Eindhovense. “In Amsterdam zijn bij de universiteiten en hogescholen al ‘Nieuwe mensa’ actief. Die bieden betaalbare en honderd procent plantaardige maaltijden aan. Dat moet in Eindhoven ook kunnen.”

Deel dit artikel