door

Alle begin is moeilijk

12/09/2019

Ik ga ervandoor. Komende maand laat ik Theo Maassen, Frits Philips en de TU/e achter me en ga ik in Noorwegen een jaar lang onderzoek doen naar slimme algoritmen voor een gezonde en duurzame leefstijl. Ik ga naar Bergen, een stad waar het in juni 2017 maar liefst 26 dagen achtereen regende en men naar verluidt bruine kaas op wafels eet.

Inderdaad, een droombestemming. Er zijn echter ook nadelen. Betaalbare huisvesting is schaars, het Noors klinkt als Nederlands met een hersenbloeding en de prijs van het bier suggereert dat het is gebrouwen met een vleugje goud, een vat olie en vijftig milliliter eenhoorn-tranen.

Ik weet het: alle begin is moeilijk. Ik moet echter niet klagen, want ik krijg voor dit avontuur betaald. Bovendien heb ik nog keuze in huisvesting, wat in die Heimat wel anders is. In Nederland is het tegenwoordig nodig om een tentenkamp op te zetten als woonruimte. Het alternatief: studentenkamers van vijf- of zelfs zeshonderd euro voor een slordige tien of elf vierkanter meter.

In Eindhoven leeft dit thema ook, maar wellicht wat minder dan in Tilburg of Amsterdam. Waar wij soms schermen met spaceboxen, wonen studenten in onze hoofdstad soms in bungalowparken. Onze huisvesting is tekenend voor ons onderwijs: met een toename van het aantal studenten komen academici steeds verder onder druk te staan. Meer tijd gaat naar studenten, minder tijd blijft over om geld binnen te halen en er blijft minder geld per student over.

Zulke negatieve woorden leken echter afwezig te zijn in Eindhoven. Aan de TU/e vinden we niet alle begin moeilijk - het College van Bestuur zag het academisch jaar met optimisme tegemoet. Is dit omdat we wat geld krijgen toegeschoven van de minister van Onderwijs, dat ze van niet-technische universiteiten heeft gestolen?

De Eindhovense opening van het academisch jaar zag er heel anders uit aan andere universiteiten. Niet-technische academici waren massaal op de been in onder andere Leiden en Groningen om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen, hoge werkdruk en andere misstanden in het Wetenschappelijk Onderwijs. Niet in Eindhoven: daar hadden het liever over de honderd miljoen euro die we gaan investeren in een Artificial Intelligence-instituut, waarvoor we vijftig nieuwe wetenschappers gaan zoeken. Oké, ook in Eindhoven gaat het begin moeilijk zijn: probeer maar eens vijftig vrouwelijke AI-wetenschappers in Nederland te vinden.

Ik zou graag zien dat de TU/e zich aansluit bij de protesten, zo niet het voortouw neemt met andere TU’s. De problemen rondom werkdruk leven ook in Eindhoven; ze worden nu slechts even gecamoufleerd door een fooi vanuit Den Haag. Mijn begin in Noorwegen mag dan wel moeilijk gaan zijn, maar het klinkt een stuk makkelijker dan het onderwijs in Nederland.

Deel dit artikel