door

Bètavrouwen tussen alfamannetjes

19/09/2012

We zijn gegroeid: het nieuwe Bachelor College leidde tot maar liefst 14 procent meer aanmeldingen, de grootste percentuele groei onder de 3TU. Daarbovenop blies het ook een frisse wind over de campus met een vleugje oestrogeen: maar liefst 53 procent meer eerstejaarsvrouwen meldden zich aan. Ik ben blij voor de TU/e-man: eindelijk hoeft hij niet meer op zoek naar een partner bij PABO- en verpleegkundefeestjes, of 5318008 in te typen op zijn rekenmachine om boobies te zien. #ikbenblij.

NOS op 3 was ook blij en maakte een reportage over vrouwen op de TU/e. Lex Lemmens (dean Bachelor College) reageerde verheugd tegen de reporter dat Eindhoven geen mannenstad meer is en dat hij streeft naar 50 procent vrouwen. Een beetje optimistisch, want niet iedereen deelt in de euforie: sommige technische studenten keuren multidisciplinaire majors als Psychology & Technology (P&T) af, en dopen die tot ‘techniek-light’. Deze buiksnorren zien de vrouwen enkel komen omdat P&T veel makkelijker is, het techniek voor dummy’s is of ze het psychologie voor doe-het-zelvers vinden. Ik denk haast dat deze TU-alfamannetjes de nieuwe stroom vrouwelijk schoon zien als de belichaming van het failliet van bèta-opleidingen.

Come on lads, als jullie ‘allergisch’ zijn voor user & society, doe dan lekker technische vakken in die keuzeruimte. Majors als P&T hebben nog steeds alles met techniek te maken: het slaan van bruggen met andere disciplines verbreedt je horizon, maakt je kritischer en maakt technische toepassingen succesvol. Hun bestaansrecht is net zo evident als e.g. fusion research.

Bedenk wat er voor jullie in het vat zit: door deze majors zullen meer vrouwen aangetrokken worden voor alle TU-opleidingen en komen er op lange termijn bij alle opleidingen meer vrouwen, goed voor de prestaties en het sociale leven. Het vrouwelijk vestigingsklimaat wordt nu geschept, zonder het MetaForum roze te verven. En kom op, jullie moeten het Lex Lemmens nageven, het Bachelor College heeft inderdaad gezorgd voor een grotere keuzeruimte.

Deel dit artikel