door

Sportdag

31/05/2024

De afgelopen maanden zijn in mijn vakgroep best veel nieuwe mensen begonnen en dan is het natuurlijk een uitdaging om weer een fijn team op te bouwen. Toen enkele weken geleden een van de promovendi voorzichtig vroeg of ik misschien bereid was om op te treden als coach tijdens de meerkamp, zei ik dan ook direct: “Ja, maar alleen als ik niets hoef te doen.”

Sporten is namelijk niet mijn ding. Ik heb vroeger veel sporten gedaan, van turnen tot onderwaterhockey. Ik ben zelfs een paar maanden lid geweest van Totelos omdat mijn huisgenoot in het bestuur zat, alleen kan ik de keren dat ik succesvol tegen een bal getrapt heb op een hand tellen en het aantal gesneuvelde ruiten ook.  

Maar goed, daar stonden we afgelopen donderdag op het veld voor Flux. Team Process Analytics, gekleed op slecht weer, klaar voor de ‘strijd’ tegen 71 andere teams. Onze ambitie was de top 70 te halen en ik kan alvast verklappen, dat is gelukt. We hadden die ochtend al geconstateerd dat we in ieder geval de winnaar van vorig jaar al verslagen hadden. Zij waren namelijk te laat met inschrijven en aangezien ze bij ons op de verdieping zitten, zullen ze dat nog wel een tijdje blijven horen. 

Als coach heb ik er vooral op toegezien dat we op tijd bij alle spellen aankwamen en bij het touwslingeren ben ik maar even in de bak met water gaan staan om het touw aan te geven aan mijn collega’s. Na dit spel waren we allemaal zeiknat en zo hebben we de rest van de middag in de stralende zon doorgebracht, dus tegen de tijd dat we een afsluitend drankje nuttigden bij Hubble waren we allemaal weer opgedroogd. 

De FNV stond drankjes uit te delen en toen wij daar gebruik van maakten kreeg ik meteen een T-shirt in mijn handen geduwd. Ik ben dan ook al 15 jaar lid. Tijdens de barbecue kreeg ik nog best wat opmerkingen over dat FNV-shirt, blijkbaar valt het toch op als je lid bent van de vakbond. 

Meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar toen de uitslag bekend werd was het toch mooi om te zien dat we onze ambities ruimschoots waargemaakt hebben. Met plaats 45 op een sportevenement kun je als informaticus echt dik tevreden zijn. 

Ik kijk nu al uit naar de sportdag van volgend jaar. Hopelijk weer met net zo mooi weer en net zo’n gezellig team. 

Boudewijn van Dongen is professor Process Analytics aan de TU/e. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel  

Deel dit artikel