door

Als de avond valt

22/10/2019

Nu het ‘s avonds eerder donker is en ik door drukte wat langere dagen op kantoor maak, maak ik de universiteit van een andere kant mee. De faculteit en campus in Delft zijn verlaten, geen flashy schoorsteen of leger aan konijnen hier. Maar toch, wanneer ik in het donker naar het station fiets, neem ik de campus op een andere manier in me op en zie ik andere, kleine dingetjes die ik overdag nooit zou hebben gezien. De duisternis biedt mij een heel ander perspectief.

Juist andere perspectieven kunnen soms licht werpen op belangrijke dingen die onder de ‘normale gang van zaken’ wellicht gemist zouden worden. Dit geldt ook voor technologieën. Of we ons nu met fundamentele vraagstukken, productontwikkeling, of het aanpassen van processen bezighouden; verschillende perspectieven dienen meegenomen te worden wil je innovatie uiteindelijk écht een bijdrage kunnen leveren. En hoewel dit als vrij logisch wordt beschouwd, blijkt dit in de praktijk toch vaak knap lastig te zijn.

Volgende week ga ik met het Delftse iGEM (International Genetically Engineered Machine ) team mee naar Boston (US), als supervisor maar ook als jurylid tijdens de grote iGEM-finale. Hoewel deze wedstrijd vooral draait om het ontwerpen van ‘iets nieuws’ voor het veld van synthetische biologie, is een belangrijk aspect hiervan ‘waarom’ we iets dergelijks ontworpen hebben, en ten bate van wie of wat. Denk hierbij aan maatschappelijke thema’s zoals antibioticaresistentie, malaria of het opruimen van plastics uit onze oceanen.

En hoewel de wetenschap en techniek de voornaamste uitdagingen hierin lijken te zijn, leert de praktijk ons dat juist het nadenken over de verdere implicaties van deze technieken de ultieme uitdaging is. Hoe leer je studenten hun laboratoriumbril af te zetten en ook verder te kijken naar wat mensen nodig hebben? En, hoe integreer je die perspectieven weer terug in je design om uiteindelijk met écht iets van waarde aan te komen in Boston?

Niet alleen hebben we onze iGEM’ers hiervan proberen te overtuigen, deze week gaan we ook de uitdaging aan met master- en PhD-studenten tijdens onze IDEA league ‘summer’ school. Ook hier gaan we biotechnologen leren over verschillende perspectieven en verantwoord innoveren. Hopelijk, als de avond valt deze vrijdag en de summer school ten einde is, hebben  we weer een aantal ingenieurs en PhD’ers geïnspireerd dat wetenschappelijke nieuwsgierigheid en technische vooruitgang hand in hand kan gaan met maatschappelijke interactie.

PS. iGEM Eindhoven, veel succes en see you in Boston!

Deel dit artikel