door

CLMN | Circus Minachting

04/09/2012

Het is weer zover; de verkiezingsposters hangen op, de abominabele gratis kranten staan weer bol met teksten die door selectief aandachtsgeile politici aan het proletariaat verstrekt worden en de opiniepeilingen worden iedere dag geüpdatet. Verkiezingen!

Voor een student ben ik redelijk cynisch geworden. Idealisme onder politici is volgens mij als realiteitszin in het Vaticaan; het bestaat niet. Althans, het is niet zichtbaar. Want politici, journalisten en alle andere aasgieren die zich op de prooi van het verkiezingsdebat storten lijken allemaal mee te werken aan het brevet van onvermogen dat de hedendaagse staatsburger opgespeld wordt. Henk en Ingrid moeten vooral simpele onelinertjes te horen krijgen, met tussentijdse populariteitspolls en boodschappen ontvangen ‘die voor hun betekenis hebben’. Langetermijnplannen zijn niet interessant, het zou niet scoren onder de mensen. 1000 Euro extra in de portemonnee, dat zal het doen!

Ik vind het werkelijk ongelooflijk. Natuurlijk bestaat dit land helaas voor een deel uit mensen die hun eigen veters niet kunnen strikken. Maar ik geloof niet dat dat aandeel zo groot is als niet alleen de politiek, maar ook de journalistiek lijkt te denken. Het merendeel van de mensen is echt wel in staat om zich een mening te vormen over de issues die tegenwoordig spelen. Mits ze goed geïnformeerd zijn. Dus in plaats van polls maken in het ‘Eenvandaag opiniepanel’, zou Eenvandaag beter eens de kijker middels een gedegen onderzoek kunnen informeren. Bijvoorbeeld.

De journalistiek zou zich eens moeten bezighouden met wat het gros van Nederland nou al heel lang zou willen zien. Bijvoorbeeld het goed uitleggen van degelijke plannen om te bezuinigen én de economie uit het slop te trekken. Duidelijk en uitgebreid uitgelegd. Zonder zoemers en knoppen. En een debat waarin mensen elkaar laten uitpraten. Geen populariteitspolls.

En politici zouden eens moeten stoppen met het uitdelen van rozen en andere neppe charmeoffensieven. Je werd ooit politicus uit idealisme man! Ga dat dan ook eens in de praktijk brengen! Vertel mensen ook soms wat ze niet willen horen of wat nog niet direct nú mogelijk is. Begrijp eens dat mensen zich niet laten paaien door een CLMN | Circus Minachtingroos. Doe gewoon je werk en laat je niet gek maken door al die mediatrainers, spindoctors en ander tuig. Dan krijg je mijn stem, opdat je de enige politicus bent die uitstraalt wat hij of zij écht meent.

Deel dit artikel