door

CLMN | Ongelovig

08/06/2016

Een dikke week geleden werd bekendgemaakt dat de TU/e graag seculier wil zijn. Het College van Bestuur heeft eindelijk het dappere besluit genomen om zich los te wrikken uit de jarenlange greep die Ichthus heeft gehad op de universiteit en haar bestuur. Nooit meer zal de besluitvorming door uitsluitend christelijke waarden bepaald worden.

Oké, we hebben te weinig ruimte voor de dagelijkse bezigheden van onze studenten en medewerkers. Ja, er is altijd een beperkte hoeveelheid geld of middelen beschikbaar waarmee een groot scala aan verschillende verenigingen ondersteund moet worden. Het is alleen niet heel verstandig om een vereniging te discrimineren op basis van haar geloofsovertuiging. In dit geval heb ik het probleem zacht uitgedrukt. Iets met het eerste artikel van onze Grondwet.

Studentenverenigingen zijn er om het leven van de studenten beter te maken. Sommige verenigingen geven iets terug aan de gemeenschap. Dat kan overlast zijn, maar ook gezelligheid en een bruisend studentenleven. De studentenvereniging Ichthus Eindhoven heb ik vooral onthouden als degene die ons jaarlijks gratis pannenkoeken voert. Verder wordt er zo nu en dan een avond georganiseerd (inclusief diner) waar leden en niet-leden kunnen discussiëren over levensbeschouwelijke vragen.

Het zou treurig zijn om te zien dat een vereniging met zo’n positieve balans van bijdragen benadeeld wordt op basis van datgene wat haar leden verenigt. Waarom is dat zo van belang? Vergelijk het met de bijdragen van de drie grotere, bekendere studentenverenigingen. Een goed mens zijn, of in dit geval een goede vereniging, gaat verder dan een principekwestie over het uitvoeren van een seculier beleid. Het bestuur heeft het volste recht om een geldkraan dicht te draaien. Neem alleen even de moeite om een beter excuus te verzinnen.

Deel dit artikel