door

CLMN | Lijnen trekken

08/06/2016

“The line must be drawn here!” - van alle uitspraken die Captain Picard van de U.S.S. Enterprise ooit gebezigd heeft toch wel een van de bekendste. Zelf gebruik ik hem ook met enige regelmaat, vooral als er weer eens iemand voordringt in de rij bij de kassa. Maar ook op bestuurlijk niveau zijn er ongetwijfeld stiekeme Trekkies die dit in hun hoofd horen als ze geconfronteerd worden met een moeilijke beslissing waarbij strakke keuzes gemaakt moeten worden.

Geen idee of ons College van Bestuur uit een of meerdere Trek-fans bestaat, maar ik kan me zonder problemen inbeelden dat deze uitspraak gebruikt is in de besluitvorming over het stopzetten van ondersteuning voor religieuze verenigingen. Een besluit dat zelfs mij, die toch wel een en ander aan plot twists op de campus gewend is, verbaasd heeft. Interessante kwestie.

Feit blijft dat een door publiek geld gesteund wetenschapsinstituut keuzes moet maken in wat het financieel ondersteunt. Onderscheid maken is hierbij noodzakelijk. Sommige verenigingen dragen immers wél positief bij aan het imago van en de cultuur op de universiteit en anderen niet. In dit geval kun je dus aanvoeren dat het onderscheid niet gemaakt wordt op basis van het feit dat deze verenigingen religieus zijn, maar op de cultuur die zij propageren en de doctrine die zij (intern) verspreiden.

Willen wij als inclusieve, vooruitstrevende wetenschapsuniversiteit activiteiten steunen waarin studenten onderwezen wordt dat homoseksuelen en vrouwen minderwaardig zijn, voorbehoedsmiddelen voor ziektes waar miljoenen mensen aan lijden verboden zijn en waarbij je een eeuwigheid in een warme kamer in het vooruitzicht hebt als je niet meedoet? Willen we een vereniging steunen die zich affilieert met een instituut dat over de millennia onbeschrijfelijk veel bloed aan z’n handen heeft en dat waarheden beweert die haaks staan op de wetenschappelijke principes die wij aan de TU/e bezigen?

Stel jezelf die vragen voordat je met de Grondwet gaat wapperen. Onderscheid tussen verenigingen maken we op basis van hun aansluiting bij de principes van deze universiteit. De lijn moet immers ergens getrokken worden.

Deel dit artikel