door

CLMN | Kwalificatie

04/06/2014

We zijn er weer bij, en dat is prima! Binnenkort juichen we onze jongens weer uit volle borst richting de overwinning, als ze in Brazilië strijden om de wereldbeker. Dat het Nederlands elftal zich kwalificeerde en dus afreist naar het mondiale voetbaltoernooi, is logisch. In 1930 was dat wel anders: toen mocht Nederland wel meedoen aan het toernooi in Uruguay, maar vond de bond de oversteek te duur.

Ooit kwalificeerde ik me met mijn vwo-diploma voor een universitaire studie. De studiefinanciering en monetaire support van mijn ouders stelden me prima in staat om zorgeloos aan mijn TU/e-studie te beginnen. Maar die studiefinanciering gaat vanaf volgend jaar verdwijnen, zo maakte minister Bussemaker onlangs bekend. Het aantal studenten is enorm gegroeid in de afgelopen decennia en het onderwijs is daarmee onbetaalbaar geworden volgens tante Jet. En daarom verdwijnt de geliefde stufi en moeten studenten voortaan alles zelf gaan betalen. De explosieve groei in aantal studenten roept een essentiële vraag op: moeten we het volgen van onderwijs duurder maken of moeten we juist de kwalificatie-lat iets hoger leggen?

Als scholieren besluiten om vanwege een gebrek aan financiële middelen niet te gaan studeren, dan is dit schadelijk voor onze kenniseconomie. Als scholieren besluiten om niet naar de universiteit te gaan omdat ze het niveau niet aankunnen, heb ik hier meer vrede mee. Op een lager niveau onderwijs volgen is prima, zeker als we ook daar de lat hoger leggen. Volgens Bussemaker is ons mbo vergelijkbaar met universiteiten in de VS, dus dat lijkt me geen schande.

Het zou een blamage zijn als lamzakken met een goede financiële positie wél kunnen studeren, en ambitieuze slimmeriken uit een arm milieu niet. Dat gemis aan ontwikkeling van talent kan Nederland zich niet permitteren. Het toernooi om een universitair diploma is het eerlijkst als de allerbesten, en niet de allerrijksten meedoen. Dat zal zelfs de omstreden FIFA-baas Blatter met me eens zijn. Gelukkig maar, anders konden we Oranje misschien niet eens bewonderen in Brazilië. Go Robin, Arjen en Wesley! Geef ‘m van Jetje!

Deel dit artikel