door

De stem van AI

29/04/2025

De voorzitter opent de vergadering van de universiteitsraad. Terwijl de discussies plaatsvinden, klinkt er plots een stem uit de super-de-luxe zaalspeakers. Geen menselijke, eentje van AI. Ze beslist mee in het zogenoemde DRIVE-programma, waarin staat hoe technologie wordt toegepast binnen ons onderwijs. Terwijl ik drie koffie diep in de late avond zelf de “drive” aan het vinden ben om te studeren voor mijn automotive tentamen, bedenk ik mij: AI stemrecht geven; is het eigenlijk waanzin of waarheid?

Terwijl ik oude beleidsstukken in ChatGPT upload en vraag om verbeteringen en advies, time ik dat het gemiddeld binnen 3,5123 seconden kritische vragen oplevert. Daarbij scheelt het natuurlijk dat AI geen brakheid kent van de avond ervoor, liefdesverdriet heeft of zijn tong verbrandt aan koffietje nummer vier. In theorie kan het een kritische, onbevooroordeelde, snelle stem zijn in discussies.  

Terwijl mijn vijfde kopje koffie een afdruk achterlaat op tafel, vraag ik me af of de stem van AI evenveel mee mag tellen als die van mij? AI begrijpt geen frustraties over een slecht functionerende Canvas of de euforie na het zien van een studenten-tien voor een struikelvak op Osiris. Het mist ook het inzicht in de balans tussen studie en de extracurriculaire activiteiten die van studeren een studentenleven maken. Bijvoorbeeld het deelnemen aan een studententeam of sportvereniging, of doen van bestuurstaken. Activiteiten buiten je studie vergroten jouw vaardigheden die onmisbaar zijn in de maatschappij en AI nou net even niet heeft. Als ik meer inzichten meeneem dan AI, mag mijn eigen stem toch meer tellen? 

De stem van AI zou ongetwijfeld tot andere beslissingen leiden. Zo ook aan het DRIVE-programma. Bij een door ChatGPT gemaakt DRIVE-programma zou AI een grotere rol spelen binnen ons onderwijs (tot zover onbevooroordeeld). Echter, ga ik dromend verder, als met AI de beslissing zou worden genomen om bij het maken van beleid meer AI te gebruiken, wie is er dan verantwoordelijk? Is dat dezelfde persoon die ik de schuld kan geven als mijn zelfrijdende auto me tegen de muur gooit?  

Maar ja, met inmiddels zes koffie achter de kiezen, studeer ik nog altijd Automotive en geen filosofie. Dus als ik zeker wil weten of mijn zorgen terecht zijn over dat we AI niks mogen laten beslissen en hooguit kunnen vragen om advies, vraag ik het wel aan ChatGPT. Die kan me vast weer binnen 3,5123 seconden, onbevooroordeeld, en weliswaar zonder gebruik te maken van mijn inzichten, vertellen of ik gelijk heb. Ongetwijfeld zal AI het beter verwoorden dan ik het ooit zou kunnen. 

Morten Verdijck is student Automotive en zit namens DAS in de universiteitsraad. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel.

Deel dit artikel