door

Leefstijl

14/12/2021

Valt het jullie ook op dat er op tv zoveel reclame wordt gemaakt voor gokken? Als het niet Wesley Sneijder is die een Nederlands gokbedrijf aanprijst, dan is het wel iemand anders die je aanmoedigt een gokje te wagen voor het een of ander. Er wordt altijd benadrukt dat je een gróte prijs kunt winnen. En die kans laat je toch niet aan je voorbij gaan? Van mij mag alle reclame die tot gokken aanzet van de buis verdwijnen.

De overheid mag van mij deze reclames verbieden. Niet per se omdat ik ze over het algemeen irritant vind, maar om dezelfde reden dat ook geen reclames voor alcohol vóór negen uur 's avonds mogen worden uitgezonden. Blijkbaar willen we onze jeugd er niet aan blootstellen. Reclames voor gokken worden daarentegen volop getoond, want tien aanbieders mogen sinds 1 oktober online gokken legaal aanbieden. Je zou toch zeggen dat je dit ook niet bij de jeugd wil promoten? Ik heb gelukkig begrepen dat er een aantal Kamerleden zijn die zich hard maken om deze reclames aan banden te leggen. Hoeveel van onze studenten zwichten voor online gokken weet ik niet. Excessief gamen is wel een probleem dat we helaas vaker zien onder studenten. Voor behandeling en begeleiding moeten we studenten dan verwijzen naar de huisarts en Novadic Kentron.

Een preventiemedewerker van Novadic Kentron heeft een tijdje terug een workshop gegeven op de TU/e over game- en internetverslaving en (problematisch) middelengebruik. Hij was ervan overtuigd dat wij, als studieadviseurs, bij onze studentenpopulatie de top van de ijsberg zelfs nog niet kenden. We vragen er namelijk bijna nooit naar! Inmiddels heb ik zo’n vraag wel opgenomen in mijn lijstje.

Door de workshop kijk ik ook anders tegen alcoholgebruik aan. We vinden het allemaal erg normaal dat je op de campus altijd en overal alcohol kunt krijgen. In de tentamenweek was ik gaan lunchen met collega’s in Hubble. Het was dus vroeg in de middag en een aantal studenten liet zich de biertjes al goed smaken. Ik dacht: 'Is het nu nodig om al zo vroeg in de middag biertjes te tappen?'. We zijn toch nog steeds op het universiteitsterrein, ook al zitten we in een community café.

Ik zou het zelf niet vreemd vinden om, als je dan per se alcohol wil schenken, de tap later te openen; bijvoorbeeld pas om vijf uur 's middags. Waarom niet? Willen we studenten en medewerkers echt aanmoedigen om alcohol te drinken en daar zo vroeg mee te beginnen? Het is toch allang bekend dat alcohol juist voor de jonge hersenen, die nog tot ongeveer het 25e levensjaar doorgroeien, zeer schadelijk is?

We praten veel over well-being van studenten, maar wat mij betreft kan er niet genoeg aandacht gegeven worden aan de relatie tussen alcohol- en middelengebruik en welzijn. Klachten zoals stress, depressie en angst kunnen in stand gehouden worden of verergeren bij alcohol- en middelengebruik. Een gezonde leefstijl zou een eerste stap naar mentale gezondheid kunnen zijn.

Mijn vraag is dus: waarom zou je alcoholgebruik voor studenten faciliteren als onderwijsinstelling? We hebben toch ook geen coffeeshop op de campus waar studenten wiet kunnen kopen?

Deel dit artikel