Naomie Amsing kandidaat gemeenteraad Eindhoven
Lokale politiek verjongt langzaam maar zeker
Lees meer- Student
- 09/02/2022
Naomie Amsing kandidaat gemeenteraad Eindhoven
Voormalig (vice-)voorzitter van Groep-één en lid van de universiteitsraad Naomie Amsing stelt zich kandidaat voor de Eindhovense gemeenteraad. De masterstudent Biomedical Engineering staat op de lijst voor GroenLinks voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn niet zo populair, al jaren is er een relatief lage opkomst. Amsing: “Ik denk dat veel mensen niet weten wat gemeenteraadsissues zijn. Velen denken dat alleen de landelijke politiek alles bepaalt. Maar bijvoorbeeld hoe jij van jouw stad kunt genieten ligt juist bij de gemeente.” Eva de Bruijn, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Eindhoven, erkent dat: “Voor ik de politiek in ging dacht ik ook altijd dat het bij de gemeente ging om losliggende stoeptegels en het ophalen van je paspoort, maar het is zoveel meer dan dat. Het gaat om huisvesting, de lokale aanpak van de klimaatcrisis en zelfs racisme en discriminatie worden ook op gemeentelijk niveau aangepakt.” Amsing: “Het omvat eigenlijk gewoon alles wat er om je heen gebeurt, hoe je dagelijks leven eruit ziet. De TU/e moet bijvoorbeeld ook veel samenwerken met de gemeente. Over hoe de campus eruit ziet, of er een vergunning wordt verkregen voor een evenement, de aansluiting van het OV op de campus, de veiligheid.”
Jong040
De stap richting de politiek kwam voor Amsing niet uit de lucht vallen. Binnen de universiteit heeft ze al de nodige ervaring opgedaan bij de universiteitsraad en Groep-één, maar ook Jong040 heeft haar geïnspireerd. “Ik ben met raadslid Eva de Bruijn in contact gekomen via Jong040, een initiatief om jongeren meer bij de politiek te betrekken. Daar werd ik enthousiast om ook meer te gaan doen.”
De Bruijn, die in 2018 aan de TU/e haar masterdiploma behaalde bij Industrial Design, zit al vier jaar in de Eindhovense gemeenteraad en maakt zich hard voor meer betrokkenheid van jongeren bij de lokale politiek. “Bij inspraakavonden zie je toch steeds dezelfde mensen terwijl je diverse meningen wilt die iedereen vertegenwoordigen. Lokale politiek is ook voor jongeren belangrijk: het gaat om beslissingen die jou aangaan, bijvoorbeeld over hoe de omgeving eruit ziet waar je woont of welke voorzieningen er tot je beschikking staan.” Amsing snapt wel dat het lastig is jongeren te betrekken: “Je komt niet echt zomaar met politiek in aanraking. Je ziet hooguit op tv fragmenten uit de Tweede Kamer. De bende die het daar soms is, schrikt dan al snel af. Maar je weet niet hoe het er echt aan toe gaat. Hoe de mensen echt zijn. Bij Jong040 leer je wel echte mensen kennen die ook de interesse hebben, dan is de stap al een stuk kleiner om de politiek in te gaan.”
Lokale politiek omvat eigenlijk gewoon alles wat er om je heen gebeurt
Amsings ambitie gaat ver, ze wil iedereen betrekken in haar politieke carrière: “Iedereen zou zich betrokken moeten voelen en denken ‘ik heb ook iets te zeggen, het gaat mij ook aan’. Om betrokkenheid te tonen hoef je niet meteen op de lijst, je kunt ook eens naar een evenement gaan.” Amsings ervaring in de universiteitsraad en bij Groep-één maken het natuurlijk wel iets makkelijker om ook in de Eindhovense politiek te stappen: je weet dan immers al hoe het werkt. Maar toch is het geen vereiste, geeft De Bruijn aan: “Bij GroenLinks vinden we het vooral heel belangrijk dat mensen voor hun idealen gaan, zoals bijvoorbeeld het willen oplossen van de wooncrisis of de ongelijkheid in de samenleving. Je hoeft geen politieke ervaring te hebben om daar aan bij te dragen.”
Binding blijft
Raadslid zijn is overigens geen fulltime baan. Het is een parttime functie zodat raadsleden gemotiveerd blijven om daarnaast ook de verbinding te houden met de samenleving. Amsing gaat de universiteit dan ook nog niet verlaten als ze gekozen wordt. “Ik zit nog bij Groep-één in het bestuur en ben ook bezig met de afronding van mijn master. Hierna wil ik sowieso de binding met de studenten houden, dat is belangrijk.” Amsing doet dat onder andere ook door haar bijbaan als studentassistent van Lara Hofstra, die sinds juni 2020 Student Diversity Officer is aan de TU/e. “Ik help Lara met het thema sociale veiligheid, iets dat ik persoonlijk heel belangrijk vind en waar ik nog niet voldoende aandacht voor zie.”
Ik wil sowieso de binding met de studenten behouden, dat is belangrijk
De Bruijn hoopt weer verkozen te worden dit jaar. Ze zal zich dan ook blijven inzetten voor de studenten. “Ik heb het altijd heel fijn gevonden hen te betrekken en met hen samen te werken. Neem het Huurteam Eindhoven, dat was een idee van een student die naar me toe kwam en zei ‘dit is er in andere steden, kan dat niet hier ook komen?’ en toen is het er gekomen! En neem het gaybrapad dat de TU/e had toegekend, maar er niet kwam. De petitie tegen dat besluit heb ik toen gedeeld, mee-gekrijt in het stoepkrijtprotest (zie video hiervan onder deze alinea, red.) en een opinieartikel erover geschreven waar Cursor naar heeft gelinkt.” In de politiek kun je dus op meerdere manieren een verschil maken. Er is bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om raadsvragen te stellen om zaken op de kaart zetten voor studenten, zoals dat gebeurd is bij de studentenflat op de Vestdijk. “Daarbij zie je hoe belangrijk de binding met de studenten is. Studenten kwamen naar me toe met de mededeling dat ze eruit moesten, terwijl de start van de renovatie is uitgesteld. Daar heb ik vervolgens vragen over gesteld in de raad. De studenten mogen nu langer blijven zitten.”
Internationals
Dat de politiek niet in trek is bij jongeren is misschien toch een misvatting. Naast Amsing hebben ook Eva de Bruijn (GroenLinks), Viktor van ’t Klooster (CDA) Lucas Vreeswijk (CDA), Cyrille Gijbels-Janssen (D66), Finn Timmermans (GroenLinks), Luc Tissingh (VVD), Rutger Rauws (GroenLinks) en Frederik Ondrikov (GroenLinks) zich kandidaat gesteld voor de Eindhovense gemeenteraad: allemaal TU/e-studenten of recent afgestudeerden.
De Bruijn hoopt dat studenten hierdoor ook meer politiek bewust worden. “Ik herinner me nog dat toen ik me verkiesbaar stelde, ik ook contact had gelegd met internationals over het stemmen en met Studium Generale een evenement had georganiseerd. Nieuwe Eindhovenaren afkomstig uit EU-landen mogen namelijk gewoon stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, evenals internationals van buiten de EER die hier al minimaal vijf jaar wonen. Velen weten dat niet, maar ook voor hen is het belangrijk om dat recht te gebruiken, het is ook hun stad.”
Dat stemmen kan op 14, 15 en 16 maart 2022 bij een stembureau bij jou in de buurt. Je ontvangt hiervoor vanzelf een stembiljet op het adres waar je bent ingeschreven.
Discussie