Van bandjesborrel tot vernieuwend festival

10 jaar Plugged

Lees meer

Van bandjesborrel tot vernieuwend festival

Het begon in 2013 als een CHEOPS-borrel met live muziek, maar intussen is Plugged een serieus festival dat al aan zijn tiende editie toe is. De succesformule: nieuwe bands om te ontdekken en bier voor een studentenprijs. Bouwkundestudenten Stan van Rijn en Daan Hegeman, beiden lid van de festivalcommissie, blikken terug op het afgelopen decennium, en kijken vooruit naar de jubileumeditie die in juni gepland staat.

door
foto Piotr Kemna / Plugged 2022

Plugged is een muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt op het KOE-veld of bij regen in de Markthal. De organisatie ligt in handen van een speciale commissie van CHEOPS, de studievereniging van Built Environment. Bachelorstudenten Stan van Rijn en Daan Hegeman (beiden 21) houden zich bezig met de publiciteit van het tiende Plugged Festival op 8 juni aanstaande.

“Met die lustrumeditie voor de boeg, hebben we de oprichters en andere oud-organisatoren via app en e-mail gevraagd om terug te blikken. Dat leverde het plan op om een reünie te organiseren, én een heleboel anekdotes.” In dit artikel een overzicht van tien jaar Plugged – met dank aan alle verzamelde herinneringen én het Plugged-fotoarchief.

Het prille begin

De állereerste editie van wat later Plugged Festival zou worden, kwam helaas niet van de grond. In 2011-2012 vatte de Skybarcommissie van CHEOPS het plan op een buitenborrel met live muziek te organiseren. Toen bleek dat daar meer bij kwam kijken dan gedacht – het huren van dure geluidsapparatuur bijvoorbeeld – ging het feest niet door.

De barmensen lieten zich echter niet uit het veld slaan. In 2013 besloten zij – inmiddels barcommissie af – alsnog een serieuze poging te doen om die bandjesborrel te realiseren. Met behulp van ‘bands wanted’-affiches regelden ze gratis een complete line-up.

Ondanks dreigende weerberichten bouwde de commissie op de festivaldag stug alles op op het KOE-veld, “tot het CHEOPS-bestuur kwam aangerend en zei: ‘jongens, dit gaat NIET gebeuren, hop naar optie B, onder de Markthal.”

Weergoden

Zo gedesillusioneerd en verongelijkt als de organisatoren toen waren over de gedwongen verhuizing, zo blij waren ze vervolgens toen het al bleek te onweren voor de eerste band het podium betrad. Die eerste act begon overigens drie kwartier later dan aangekondigd, vanwege – zo gaat het verhaal – mogelijke geluidsoverlast voor TU/e-bestuursleden die vergaderden in het hoofdgebouw, nu Atlas.

Slecht weer is een factor waarmee ook meerdere andere edities van Plugged te kampen hadden, en niet altijd werd er op tijd uitgeweken naar de Markthal. De go-to-oplossing: partytenten! Zo werd in 2013 de CHEOPS-bakfiets ingezet om bij alle collega-studieverenigingen partytenten op te halen, om daarmee het podium te overdekken en het publiek droog te houden.

Plugged bleek voor herhaling vatbaar. In 2014 kwam er een vervolg, met het veelkoppige Soerendonkse folkpunkgezelschap The Droeftoeters als headliner. De derde Plugged in 2015 werd een topeditie, mede met dank aan de weergoden: “Het weer was perfect en we hebben het festival toen echt op de kaart gezet. Ook binnen CHEOPS werd Plugged vanaf toen serieuzer genomen.”

Serieus festival

Dat Plugged volwassen was geworden, bleek in 2016 ook uit de verkiezing tot tweede meest innovatieve festival van het land. Stan van Rijn legt uit wat Plugged zo vernieuwend maakt: “De line-up is elk jaar volledig nieuw, er zit geen herhaling in. En we boeken zo weinig mogelijk coverbands.”

De keuze voor de acts ontwikkelde zich van studentenbands tot hippe, nieuwe bands die op doorbreken stonden. Overigens zonder de goede studentenacts over het hoofd te zien: op Plugged 2017 was de Aeris Brass Band – destijds dé TU/e-studentenband – de grote publiekslieveling.

Ook de productie en organisatie werden steeds professioneler: “In 2017 zei de band Thaïti na afloop dat ze ‘een studentenfeestje hadden verwacht, maar zeer onder de indruk waren van de professionaliteit en leuke sfeer’.”

De beheerders van Vertigo knepen vaak een oogje toe als er in de aanloop naar Plugged geen maquettes maar complete decorstukken werden gebouwd in de bouwkunde-werkplaats. Met een geslaagd resultaat, want soms probeerde het publiek er met het decor vandoor te gaan.

2018 was een editie met “echt zieke stortregen”, waardoor veel bezoekers pas laat de weg wisten te vinden naar de Markthal. Gelukkig waren ze nog op tijd om PEER, Waltzburg en Mozes & the Firstborn te kunnen zien. Alle drie bands die kort erna internationaal succes kregen en ook op festivals als Best Kept Secret en de Zwarte Cross stonden. De psychedelische garagerockformatie Mozes & the Firstborn – die als Eindhovense band een thuiswedstrijd speelde – stond al jaren op de wensenlijst van de Plugged-programmeurs.

Hiphop

De vernieuwing bracht – naast de onmisbare poprock – ook nieuwe muziekgenres naar het KOE-veld, zoals jazz en techno. In 2019 programmeerde Plugged met Bas de Meijer voor het eerst een hiphopact. Headliner was Canshaker Pi, ook bekend van onder andere Eurosonic en de Zwarte Cross.

Maar minstens zo vermeldenswaardig bleek garagerockband Yip Roc, die door file pas tien minuten voor aanvang arriveerde. “Geen tijd meer om te soundchecken, maar ze plugden gewoon in en knalden de beste show van het festival eruit!”

Een memorabele editie dus, 2019, ook vanwege het schitterende weer en het recordaantal bezoekers: “zo’n 2500, onder wie studenten, ouders en buurtbewoners.”

De coronajaren

2019 was overigens het enige jaar met twéé edities van Plugged: tijdens de kerstmarkt vond er een extra winterfestival plaats, “met een moshpit naast de glühwein drinkende docenten”. Enkele maanden later ging de wereld plots op slot vanwege de coronapandemie. In 2020 was er voor het eerst in acht jaar geen Plugged.

In 2021 ging Plugged Festival online. Dat bleek niet eenvoudig te organiseren, maar wel de moeite waard: vijfhonderd studenten keken de livestream, al dan niet voorzien van de boxen met drank en snacks die zij konden laten bezorgen.

Na alle lockdowns had iedereen in 2022 wel weer zin in een live feestje. Plugged kwam terug met acts als Fokke Simons, Tape Toy, Scarlet Rose, POM en het studentikoze hiphopcollectief Schuttevaerders. De razend populaire deejay de Hofnar – met maandelijks twee miljoen luisteraars op Spotify – sloot het festival af.

Plugged 2023

De line-up van het komende Plugged Festival op 8 juni is vorige week bekendgemaakt tijdens een CHEOPS-borrel. Op het programma staan: BluLines, Twee Wijzen, Forre Sterra, Doubland, Indian Askin, Flaire The Vices en deejay Koba Silva.

“De twee bands die de programmering compleet maken, worden gekozen tijdens de Band Showdown op 6 april (vanavond, red.) in POPEI,” voegt Daan Hegeman toe.

Voorheen vonden er soortgelijke bandwedstrijden plaats in Altstadt, en zo zijn er door de jaren heen meer partnerships geweest. Ook intern, vult Stan van Rijn aan: “Studium Generale is bijvoorbeeld een onmisbare partner: ze hebben connecties in de muziekwereld, helpen met de licht- en geluidstechniek én hebben op het festival een eigen stage, waarvoor zij de line-up boeken.”

Belangrijk zijn ook de sponsors, die het mogelijk maken dat de toegang tot het festival al tien edities lang gratis is. De eerstvolgende editie is op donderdag 8 juni, van 16.00 uur tot middernacht. Drank is verkrijgbaar voor studentenprijzen en foodtrucks zorgen voor betaalbaar eten.

“Het festival is altijd op een donderdag, de vaste borreldag van alle studieverenigingen.” En traditioneel wordt Plugged voorafgegaan door de bekendmaking door CHEOPS van de Teachers of the Year bij Built Environment, zodat winnaars en verliezers daarna de uitslag kunnen vieren of vergeten op het festivalterrein.

Toch is Plugged geen bouwkundefeestje, benadrukken Hegeman en Van Rijn: “Iedereen is welkom, zowel van binnen als van buiten de TU/e.”

Deel dit artikel