- Cultuur , Intro , Student
- 22/08/2023
Intro 2023 | De zes beste studentenrecepten
Ben je een van de gelukkige eerstejaars die een kamer hebben weten te bemachtigen? Dan mag je vanaf nu helemaal zelf bepalen wat je op tafel zet! Of je nu een culinair wonder bent of nog geen eiersnijder van een knoflookpers kunt onderscheiden, Cursor helpt je graag op weg. We vroegen leden van verschillende verenigingen om hun ideale studentenrecept – makkelijk, lekker, goedkoop, gezond en duurzaam – met je te delen. Hier zijn de favoriete gerechten van Asterix, Caribe, Cosmos, Demos, Go Green Office en de Vegan Student Association.
Misschien kun je nog geen pannenkoek bakken, en is een basisrepertoire van gezonde, eenvoudige recepten zeer welkom. Of misschien kun je zó je eigen kookprogramma beginnen op 24Kitchen, maar word je altijd blij van nieuwe culinaire inspiratie. In beide gevallen: hier moet je zijn!
Cursor presenteert je met veel plezier de lekkerste signaturedishes van zes Eindhovense associations: atletiekvereniging Asterix, de Caribische vereniging Caribe, internationale vereniging Cosmos, gezelligheidsvereniging Demos, duurzaamheids-hub Go Green Office, en veganisten-vereniging VSA.
Kokosmelk
Het verzoek was: een typisch studentengerecht. Dat definiëren we als: lekker, eenvoudig te bereiden, gezond en betaalbaar – want zo’n vetpot is die heringevoerde basisbeurs niet. En graag ook duurzaam, want de (studenten)tijd van ‘na ons de zondvloed’ is wel een beetje voorbij.
Het duurzame vertaalt zich in de ingrediëntenkeuze: alle zes de gerechten zijn vegetarisch of vegan, al vind je af en toe een suggestie voor vlees als variatie of bijgerecht. Als eiwitbron worden daarom peulvruchten, eieren, kaas en/of andere zuivel ingezet. Prettige bijkomstigheid: een blik kikkererwten is een stuk goedkoper dan gehakt of kipfilet.
Dat alle recepten vegetarisch zijn, wil overigens niet zeggen dat er geen variatie in zit. Je vindt hier een breed scala aan gerechten uit alle windstreken: Indiase curry, Mexicaanse gordita’s, Italiaanse pasta, Roemeense polenta, Caribische bonen en rijst, en een stoofpot uit het Midden-Oosten.
De recepten
Enfin, genoeg gekletst. Scrol verder en klik op de namen van de gerechten voor de bereidingswijze, ingrediëntenlijst, illustratieve foto’s en wat meer informatie over de betreffende vereniging. Eet smakelijk!
Paarse pasta van Asterix
Waarom dit gerecht?
Als atleet heb je de juiste voedingsstoffen nodig om een goede prestatie neer te kunnen zetten. Pasta bevat veel koolhydraten, en dat is de belangrijkste energiebron tijdens het sporten. Overigens is dit gerecht ook uitstekend geschikt voor ná een training, omdat het ook veel eiwitten bevat (in de pasta, eieren en crème fraîche) die belangrijk zijn voor je herstel. Bovendien krijg je met de ui en rode biet ook voldoende groenten binnen én bevat het gerecht geen toegevoegde suiker, omdat je alles zelf maakt. En last but not least: wij van Asterix zijn dol op de paarse kleur die de bietjes aan het gerecht geven, omdat paars onze verenigingskleur is!
Recept en foto’s door Vincent Engbers (Asterix-lid en student Applied Mathematics), tekst door Vincent Engbers en Matthijs van den Broek (secretaris van Asterix en student Mechanical Engineering).
Ingrediënten
- Gekookte rode bieten (250 g per persoon)
- Volkorenpasta (75 g p.p., 100 g voor grote eters, 125 g voor echt hongerige Galliërs)
- Eieren (2 p.p., vegan alternatief: rode linzen of kikkererwten)
- Crème fraîche (100 g p.p., vegan alternatief: cashewnoten)
- Rode ui (1 p.p.)
- Optioneel: feta
- Knoflook (1 teentje p.p.)
- Scherpe mosterd (belangrijkste smaakmaker, gebruik hier het meeste van)
- Gemalen koriander
- Basilicum
- Dille
- Gemalen nootmuskaat
- Gemalen kruidnagel (niet te veel; smaakt sterk!)
- Groentebouillon (half blokje p.p.)
- Zout naar smaak
Kosten: 4,82 euro voor twee personen
Voorbereidingstijd 10 minuten, kooktijd 20-25 minuten
Bereiding
- Kook de eieren tot ze hard zijn. Begin met koud water en zet een timer op 10 minuten zodra het water kookt. Tip: laat de eieren na het koken ‘schrikken’ in koud water, zodat ze beter te pellen zijn. Dat gaat nog gemakkelijker als je de schaal van de gekookte eieren eerst breekt.
- Snijd de uien in halve plakken en snijd de knoflook fijn. Tip: wat zout maakt de knoflook minder plakkerig.
- Bak de uien enkele minuten met de bouillonblokjes, koriander, kruidnagel en nootmuskaat. Voeg de knoflook en mosterd toe en bak nog enkele minuten, tot de uien glazig zijn.
- Kook de pasta in het kookwater van de eieren, zodat je minder afwas hebt en water bespaart. Voeg zout en een beetje olie toe. Proef af en toe, zodat de pasta niet overgaar wordt.
- Pureer de bietjes. Voeg wat olie, water, azijn en het gebakken uimengsel toe, en pureer tot een gladde saus.
- Verhit de bietensaus en voeg de crème fraîche, basilicum en dille toe. Vegan alternatief: vervang de crème fraîche door een saus van gemalen cashewnoten, water en wat azijn.
- Snijd de eieren fijn. Vegan? Gebruik in plaats van eieren rode linzen of kikkererwten als eiwitbron.
- Giet de beetgare pasta af, en voeg deze samen met de eieren toe aan het bietenmengsel. Verwarm al roerend nog een minuut.
- Smakelijk! Tip: serveer met wat feta, dat vult de smaak van de bieten perfect aan en kleurt mooi bij het paars.
E.S.A.V. Asterix
E.S.A.V. Asterix is de studentenatletiekvereniging van Eindhoven, waar we alle verschillende atletiekdisciplines beoefenen. We hebben technische trainingen voor het springen en gooien (denk aan hoogspringen en kogelstoten), sprinttrainingen voor de afstanden tussen de 100 en 400 meter, en hardlooptrainingen voor de langere afstanden. Daarnaast organiseren we natuurlijk allerlei andere activiteiten, zoals maandelijkse diners en borrels, een trainingskamp in het buitenland en nog veel meer!
Meer weten? www.asterixatletiek.nl, insta: @asterixatletiek, info@ asterixatletiek.nl
Rice and beans van Caribe
Waarom dit gerecht?
Rice and beans (rijst en bonen) is een Caribisch gerecht, beïnvloed door Afrikaanse en West-Indische culturen. Het is een simpele, maar tegelijkertijd binnen onze cultuur heel impactvolle schotel. Feestdagen, familiebijeenkomsten en culturele evenementen zijn allemaal ondenkbaar zonder dit (bij)gerecht. Alleen de geur al brengt mensen samen en bevordert de gemeenschapszin. Er zijn een miljoen manieren om het te maken, dus laat dit recept een eenvoudig startpunt zijn voor de perfecte rice and beans!
Waarom kozen we voor dit recept? Nou, omdat deze uitgebalanceerde maaltijd je alles geeft wat je nodig hebt. Rijst voor je dagelijkse portie koolhydraten en bonen voor de eiwitten – aangezien in de huidige economie traditionele eiwitbronnen als vlees (letterlijk) van tafel zijn. Kokosmelk verrijkt en geeft smaak en voorziet je van gezonde vetten. Samen met de andere ingrediënten levert dat een smaakvolle, simpele en snelle maaltijd op die je door je studie heen helpt!
Met dank aan Srishti Rajani, bestuurslid externe zaken van Caribe Eindhoven
Ingrediënten
- Plantaardige olie
- 5-6 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 bouillonblokje (groente of vlees)
- Zout en peper naar smaak
- 0,5 theelepel gedroogde peterselie
- 1 laurierblad
- 1 theelepel Badia sazón completa (of een andere ‘Complete Seasoning’)
- 1 scotch bonnet (heet!) of 2 groene pepers
- 1 blik rode kidneybonen of zwarte bonen (400 g)
- 400 g langkorrelige witte rijst
- 400 ml kokosmelk
- 550 ml water
Bereiding
- Verhit olie in een pan op medium temperatuur. Bak de gesnipperde ui, knoflook en peper(s) tot ze gaar zijn.
- Spoel de bonen af en voeg ze toe, samen met genoeg water om de bodem van de pan te bedekken. Dit zorgt ervoor dat de bonen niet aanbakken.
- Voeg het bouillonblokje, de peterselie, het laurierblad, wat zout en de Badia sazón completa toe. Roer goed en laat 6 minuten koken.
- Was intussen de rijst tot het spoelwater zo goed als helder is. Voeg de rijst toe, samen met de kokosmelk en 550 ml water.
- Breng aan de kook, draai dan het vuur lager en kook de rijst met het deksel op de pan.
- Gaar? Verwijder het laurierblad, proef en breng eventueel nog verder op smaak voor je de rice and beans serveert.
- Enjoy!
- Pro tips: vervang het water door kippen- of groentebouillon voor een sterkere smaak / voeg meer kokosmelk toe voor extra romigheid / serveer met bakbanaan voor een mooie balans tussen zoet en hartig.
Caribe Eindhoven
De missie van Caribe is om een thuisgevoel te creëren voor Caribische mensen in en om Eindhoven, en ook om de warme energie en verbinding te delen met anderen. We willen verbinding onder jongeren stimuleren door hen te inspireren met de diverse en opwindende aspecten van de Caribische levensstijl en cultuur. Neem gerust contact op!
Meer weten? www.caribe-eindhoven.nl, insta: @caribe.ehv
Mămăligă van Cosmos
Waarom dit gerecht?
Soms is alles wat je nodig hebt een goedkoop en snel gerecht dat zo smaakvol is dat je het wel elke dag wilt eten! Wie wel eens een Roemeen heeft gesproken, heeft wellicht al gehoord van Mămăligă, en de echte gelukkigen hebben het misschien zelfs geproefd. Hoe dan ook, we laten je graag zien hoe je het maakt, zodat je ook thuis een smakelijk stukje Oost-Europa kunt ervaren.
Belangrijk onderdeel van de dierbare vriendschappen die we hebben opgedaan bij de internationale vereniging Cosmos is het delen van aspecten uit onze culturen. Voedsel speelt hierbij een belangrijke rol. Vaak koken leden in de Common Room (verenigingskamer die we delen met AEGEE) gerechten uit hun cultuur, om die met alle aanwezigen te delen.
Voor ons was dat gerecht Mămăligă. En intussen weet bijna iedereen bij Cosmos wat Mămăligă is, al noemen ze het soms anders: ‘Roemeense polenta’, ‘polenta met kaas’ of ‘die Roemeense gele smurrie’ … Niettemin ligt deze maaltijd, die onze Roemeense thuisbasis verbindt met ons nieuwe Nederlandse thuis, ons zeer na aan het hart!
Recept en foto’s door Tudor Farcas (voorzitter van Cosmos in 2021-2022 en bachelorstudent Architecture) en Tudor Macovei (voorzitter van Cosmos in 2022-2023 en bachelorstudent Computer Science).
Ingrediënten
- 1 deel maïsmeel
- 3 delen water
- Zout naar smaak
Een koffiekop als eenheid levert 2 à 3 porties op.
Toppings
- Zure room
- Cottage cheese
- Edammer kaas
- cherrytomaatjes
Bereidingstijd: 20 minuten
Bereiding
- De basis kun je bijna niet verprutsen, maar vraagt wel wat spierkracht. Breng water aan de kook en voeg wat zout toe, maar niet te veel – het is geen pastawater. Voeg het maïsmeel beetje bij beetje toe aan het kokende water, terwijl je voortdurend blijft roeren met de garde in je andere hand. Zorg ervoor dat het mengsel aan de kook blijft.
- Het geheel zal langzaam dikker worden, dus voeg gerust water toe om te verdunnen. Het doel is een dik-vloeibare substantie (houd in gedachten dat de Mămăligă na afkoelen nog iets dikker wordt). Proef af en toe en voeg eventueel nog wat zout toe.
- Haal van het fornuis wanneer de maïsmeelkorrels zacht worden (na 10-12 minuten). Het gerecht kan niet echt té gaar worden, dus kook gerust wat langer als je twijfelt.
- Schep een royale hoeveelheid Mămăligă in een kom of op een bord en voeg de toppings toe. Daar kun je zo veelzijdig mee zijn als je wilt: kies elk type yoghurt of elke kaassoort die je wilt, of voeg zelfs gebakken worstjes of bacon toe. This is the dish of the people, so have fun with it!
- Houd je wat over? Zet in de koelkast en warm het de volgende dag op in de magnetron, of breng het met wat extra water opnieuw aan de kook. In beide gevallen smaakt het zo goed als vers!
- Je kunt dit recept zoals gezegd bijna niet verpesten, dus go wild en improviseer! Speel met de consistentie van de Mămăligă en de toppings, of verrijk met een klontje boter. Heb je een topcombi ontdekt? Kom naar de Common Room en show it off!
International Student Association Cosmos
Toen wij – Tudor Farcas en Tudor Macovei – in 2020 vanuit onze Roemeense thuisstad Cluj-Napoca naar Eindhoven verhuisden, werd Cosmos ons thuis ver van huis. De gemeenschap ontving ons met open armen en bood ons geweldige activiteiten én een veilige plek om bij te komen van alle enerverende ervaringen die komen kijken bij een emigratie. Spreekt dit je aan en wil je kennismaken met Cosmos? Voel je vrij om deel te nemen aan onze evenementen of onze Discord. Of kom gewoon eens chillen in de Common Room, op de begane grond van MetaForum, ter hoogte van de pingpongtafels. Je zult er geen spijt van krijgen!
Meer weten? www.cosmostue.nl, insta @cosmostue, cosmos@ tue.nl
Gordita’s met geroosterde groenten van Demos
Waarom dit gerecht?
Deze maaltijd is het perfecte studentengerecht! Je kunt je favoriete groenten gebruiken of experimenteren met wat er toevallig nog in de groentela ligt. Het gerecht is vegetarisch en smaakt als je favoriete fastfood, maar dan gezond.
Het recept komt uit de koker van de Kookcie ofwel kookcommissie van gezelligheidsvereniging ESV Demos. De Kookcie kookt bij borrelavonden gerust voor gezelschappen van 50 tot 100 personen, dus voor een studentenmaaltijd draaien de commissieleden hun hand niet om.
Recept en foto door Merijn Savelkoul (bestuurslid van Demos en bachelorstudent Psychology & Technology)
Ingrediënten
Voor 4 personen
- Olijfolie
- 8-12 gordita’s
- 200 g crème fraîche
- 1 teen knoflook
- 200 g geraspte kaas
- 3 rode puntpaprika’s
- 400 g wortels
- Sla
- 2 rode uien
- 2 tomaten
- 1 citroen
- Verse koriander
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 3 eetlepels gemalen komijn
- 1 theelepel cayennepeper
- 1,5 theelepel oregano
- 0,5 theelepel knoflookpoeder
- 0,5 theelepel uienpoeder
- Zwarte peper en zout
Overig
- Oven
- Bakpapier
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200° C.
- Maak eerst de salade: snijd de uien en tomaten in kleine blokjes. Hak de koriander fijn en meng in een kom met de ui, tomaat en het sap van de citroen. Bewaar in de koelkast.
- Maak je eigen taco-kruidenmix door alle gedroogde kruiden en specerijen te mengen in een kleine kom.
- Maak de wortels en puntpaprika’s schoon, leg ze op bakpapier op een ovenplaat en besprenkel met olie en de kruidenmix. Zet 20-30 minuten in de oven tot de groenten zacht zijn. Je kunt deze groenten ook vervangen door je eigen favorieten, denk aan zoete aardappel of courgette.
- Snijd intussen de sla in reepjes en snijd de knoflook fijn. Meng met de crème fraîche.
- Warm de gordita’s op in de nog warme oven.
- Serveer alles samen en eet smakelijk!
ESV Demos
Demos is een actieve studentenvereniging waar gelijkwaardigheid tussen de leden hoog in het vaandel staat. Vijf dagen per week kun je terecht in ons pand in het centrum van Eindhoven, om bijvoorbeeld samen te studeren of te borrelen. Elke woensdag is het ledenavond en daarnaast staan we garant we leuke feesten, geweldige trips, fijne studieplekken en, het belangrijkste: een heleboel gezelligheid!
Meer weten? https://demos.nl, insta @esvdemos
Muhammarastoofpot van GO Green Office
Waarom dit gerecht?
Duurzaam koken als student hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Uitgangspunten zijn om datgene te gebruiken wat je al in huis hebt en zoveel mogelijk te kiezen voor veganistische, lokale, biologische producten van het seizoen. In dit recept is dit allemaal te combineren.
GO Green Office kocht de groenten voor dit recept bij de boerderijwinkel van de Genneper Hoeve, maar in Eindhoven kun je bijvoorbeeld ook terecht bij de landwinkels van de Philips Fruittuin of het Wasven, de duurzame weekmarkt elke zaterdag op het Wilhelminaplein, of een van de biologische supermarkten.
Het mooie aan dit recept is dat je het eenvoudig kunt aanpassen aan wat je nog in huis hebt. De courgette, witte kool en kikkererwten kun je gemakkelijk vervangen door alternatieven. Daarnaast is het gerecht redelijk goedkoop en is het simpel te maken. De perfecte duurzame studentenmaaltijd!
Recept en foto’s: Kirsten Tensen (Team Manager van GO Green Office en masterstudent Innovation Sciences)
Ingrediënten
Voor 2 à 3 personen
- 1 grote of 2 kleine courgettes (of aubergine/paprika/wortel)
- Groot blik kikkererwten (of linzen of cannellonibonen)
- 2 teentjes knoflook
- 200 g muhammara (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
- 300 ml groentebouillon
- 0,5 witte kool (of chinese kool, boerenkool, spitskool of spinazie)
- Brood naar keuze (bijvoorbeeld toast of flatbread) of rijst
- Eventueel: klein bosje munt, koriander of platte peterselie
Bereiding
- Snijd de courgette in blokjes en pel de teentjes knoflook.
- Verwarm wat olie in een pan met dikke bodem en bak de courgette tot deze zacht wordt.
- Spoel ondertussen de kikkererwten af en laat uitlekken. Tip: je kan het vocht van de kikkererwten (de aquafaba) opvangen en gebruiken als vegan alternatief voor eiwit in desserts.
- Pers de teentjes knoflook uit en bak even mee.
- Voeg de muhammara toe en meng door de courgette. Voeg dan de kikkererwten en de bouillon doe en breng aan de kook.
- Laat 15 minuten zachtjes stoven. Was ondertussen de kool en snijd in repen.
- Rooster of verwarm het brood of kook de rijst.
- Voeg na de 15 minuten de kool toe en laat nog 5 minuten stoven met het deksel op de pan.
- Serveer de stoof eventueel met een handje gehakte kruiden naar keuze
Dit recept is losjes gebaseerd op het recept voor muhammarastoof in het boek One: Pot, Pan, Planet van Anna Jones
GO Green Office
De GO Green Office is de centrale hub voor duurzaamheid voor studenten van de TU/e. Met een team van elf studenten plus een coördinator proberen we de bedrijfsvoering, het onderwijs en het bestuur van de TU/e duurzamer te maken, door de studentengemeenschap te betrekken. Heb je vragen of ideeën over hoe de universiteit duurzamer te maken, bezoek ons dan gerust in de Green Room (Atlas 0.705).
Meer weten? www.gogreenoffice.nl, info@ gogreenoffice.nl
Aardappelcurry met kikkererwten van VSA
Waarom dit gerecht?
Deze curry is hartig, warm en smaakvol. En vegan natuurlijk, want het recept wordt je aangeboden door de Vegan Student Assocation (VSA) Eindhoven. Het is een uitstekende studentenmaaltijd, omdat de ingrediënten weinig kosten en je je na het eten gegarandeerd verzadigd zult voelen.
Je kunt het prima in de koelkast bewaren, tot wel vijf dagen, wat het heel geschikt maakt voor meal prepping. Voor mijzelf is deze aardappelcurry een bijzonder gerecht, omdat het me herinnert aan mijn eerste dagen in Eindhoven. Ik leerde het hier maken.
Recept en foto: Silvia Adriana León Cruz (lid promotiecomité VSA Eindhoven, masterstudent Smart Electrical Networks and Systems)
Ingrediënten
Voor 3 personen
- 1 middelgrote ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 eetlepels plantaardige melk
- 2 theelepels kerriepoeder
- 0,25 theelepel cayennepeper
- 0,5 theelepel kurkuma
- 0,5 theelepel zwarte peper
- 0,25 theelepel zout
- 320 ml water
- 1 groot blik kikkererwten (ca. 500 g)
- 2 middelgrote tomaten in stukjes
- 2 kleine aardappelen in blokjes
- Sap van 0,5 citroen
Voorbereiding: 10 minuten, kooktijd: 40 minuten.
Het gerecht is vegan, glutenvrij en vrij van noten.
Bereiding
- Plaats een middelgrote pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur en bak daarin de ui, knoflook, melk, kerrie, cayennepeper, kurkuma, zwarte peper en zout, terwijl je beetje bij beetje 80 ml van het water toevoegt. Het mengsel heeft een dikke consistentie.
- Voeg de rest van het water (240 ml), de kikkererwten, de tomaten en de aardappelen toe. Roer tot alles goed gemengd is, leg het deksel op de pan en laat 15 minuten sudderen op middellaag vuur. Roer tussendoor regelmatig door.
- Voeg na 15 minuten het citroensap toe en roer door. Dek de pan weer af en laat nog 15 minuten sudderen, of tot de aardappelen gaar zijn.
- Haal het deksel van de pan en kook nog 10 minuten, onder af en toe roeren.
- Serveer op een bedje van gestoomde bruine rijst. Smakelijk!
VSA Eindhoven
De Vegan Student Association (VSA) Eindhoven is een vereniging die toegankelijk is voor alle studenten met interesse in veganisme. Of je nu al je hele leven vegan eet, of gewoon eens wilt kijken of het iets voor je is, iedereen is welkom bij de community. Met activiteiten die variëren van potlucks en kookworkshops tot clean-up-acties en bouldersessies, is er altijd wel iets wat je aanspreekt.
Meer weten? www.vsaeindhoven.nl, insta @vsa.eindhoven, https://linktr.ee/vsaeindhoven
Discussie