Intro 2022 | 10 bijzondere teams en verenigingen

Niks mis met een doorsnee voetbalclub of gezelligheidsvereniging, maar Eindhoven heeft ook héél andere dingen voor je in petto. Zin om wat spice toe te voegen aan je studentenleven – en ook meteen maar aan je cv? Cursor zet tien ongewone verenigingen en studententeams voor je op een rijtje: van beleggen tot rollenspellen en van boogschieten tot robotvoetbal.

Kleine disclaimer voor we beginnen: deze opsomming is niet bedoeld als een uitputtende lijst, of als een top-zoveel. Wel als vrijblijvende inspiratiebron voor nieuwe TU/e-studenten. En natuurlijk ook voor de ouderejaars die hun studentenleven na enige vertraging – met dank aan corona en/of de kamernood – een kickstart willen geven.

Zit er voor jou niks bij? Raadpleeg dan het overzicht van alle verenigingen en studententeams op de TU/e-site. Daar vind je bijvoorbeeld ook de levensbeschouwelijke, maatschappelijke, politieke, studie- en gezelligheidsverenigingen, die in ons lijstje niet voorkomen.

Ten slotte: ben jij lid van de allerspeciaalste studentenclub van Eindhoven, en staat die vereniging tot je stomme verbazing niet in onderstaande opsomming? Dan hoort Cursor graag meer over jouw bijzondere vrijetijdsbesteding!

1. Boogschieten

Op studentensportgebied vind je in Eindhoven voor elk wat wils: van paalfitness tot zweefvliegen en van schermen tot kitesurfen. We pikken er nu even E.S.H. Da Vinci uit. Heb je een onwrikbare hand en is Robin Hood je middle name? Meld je dan aan voor de introductiecursus van deze boogschietvereniging. Prettige bijkomstigheid: het ingespannen staren naar de roos op flink wat meters afstand zal ongetwijfeld je beeldschermbijziendheid enigszins gaan compenseren.

2. Beleggen

Ben jij het type dat het aangename graag met het lucratieve combineert? Bij B&R Beurs Eindhoven leer je moeiteloos surfen op de aandelenkoers. Zet je studielening alvast maar op maximaal, want bij deze beleggingsvereniging leer je hoe je deze zo winstgevend mogelijk investeert. De 180 leden van B&R Beurs treffen elkaar bij activiteiten als lezingen, bedrijfsbezoeken, pokeravonden en golfclinics.

3. Antarctica exploreren

Er rijden verkennersvoertuigen rond op Mars, maar ook op onze eigen aardbol is er nog genoeg onherbergzaam terrein te ontginnen. Denk aan het zuidpoolgebied, dat ons veel kan leren over klimaatverandering. Team POLAR werkt aan een ‘rover’ die perfect is uitgerust om de zuidelijke ijskap te bedwingen en er data te verzamelen. Een soort Curiosity dus. Niet om uit te zenden naar een planeet verderop in ons zonnestelsel, maar naar een van de uithoeken van onze aarde zelf – voor zover een bol uithoeken heeft, natuurlijk.

4. Poëzie en proza

Als taal ‘zeg maar echt je ding is’, dan ligt de keuze voor een technische studie niet direct voor de hand. Dat er toch de nodige taalvirtuozen rondlopen op de TU/e-campus, bewijst het bestaan van de schrijfvereniging (in oprichting) KLINK! De leden dagen elkaar uit met creatieve schrijfopdrachten en dragen hun pennenvruchten voor. De eerste bloemlezing is al verschenen, maar wie weet debuteer jij in de volgende.

5. Paalfitness

Ontbijt je het liefst terwijl je ondersteboven aan een rekstok hangt? En had je altijd al meer met Adriaan dan met Bassie? Dan is SPV Blue jouw vereniging. Je wordt er fit, lenig en ijzersterk terwijl je in de lucht hangt aan een paal (pole fitness), stuk stof (aerial silks) of hoepel (aerial hoop). Best stoer, als je het aan Cursor vraagt.

6. Robotvoetbal

Voetbal – hoe geweldig ook – is niks bijzonders. Róbotvoetbal daarentegen is andere koek. En laten we daar in Eindhoven nu ontzettend goed in zijn: studententeam Tech United sleepte recent zowel de Europese titel als het wereldkampioenschap in de wacht. Zouden de robots na het eindsignaal shirtjes hebben uitgewisseld met de tegenpartij?

7. Fiks je droombaan

Leuk zo’n studie, maar denk jij stiekem al veel verder? Aan een mooie loopbaan bij een van de grootste internationale techbedrijven wellicht – want waarom zou je niet hoog inzetten? Zo staan de leden van Break the Algo er in elk geval in. Ze stimuleren elkaar om te mikken op die ene droomstage of topbaan. En ze helpen elkaar bij het voorbereiden van de sollicitatie. Met valse bescheidenheid of imposter-gevoelens kom je immers nergens, maar wel met vasthoudendheid en een gedegen voorbereiding.

8. Jammen

Bij een muziekvereniging denk je waarschijnlijk aan een klassiek orkest. Of eventueel aan een bigband. In Eindhoven is er echter ook een vereniging voor popmuziek. Speel je in een band (of zoek je een nieuwe), schrijf je je eigen liedjes op akoestische gitaar of maak je de vetste dancetracks? Dan kun je je aansluiten bij ESMG Modern. Je huisgenoten zullen ook blij zijn, want de vereniging heeft een eigen repetitieruimte, waar je lekker te keer kunt gaan op je drumstel.

9. Gamen met AI

Is gamen een sport? Wie vindt van niet – want hoe actief is staren naar een scherm met een controller in je handen – zal al helemaal de kriebels krijgen van AI eSports. Daarbij game je namelijk niet eens zelf, maar laat je dat de computer voor je doen. Vergis je echter niet: het is behoorlijk uitdagend en enerverend. Voordat die computer voor jou gaat gamen, moet jij namelijk slimme software ontwikkelen met behulp van artificial intelligence (AI). De leden van Serpentine AI kunnen je er alles over vertellen. En ook over hoe AI eSports de ontwikkeling van AI vooruit helpt. Game je toch liever zelf? Geen nood: er is ook een ‘gewone’ eSports-vereniging.

10. Bordspellen en LARP

We sluiten af met de vereniging met de beste naam. Want wie wil nu geen lid zijn van de Knights of the Kitchen Table? Aan die spreekwoordelijke keukentafel kun je je uitleven met bordspellen – van bekend (Catan, Ticket to Ride) tot behoorlijk obscuur – en rollenspellen à la Dungeons & Dragons. Voor wie zich graag helemáál in zo’n rol stort, organiseren de Knights ook verschillende LARP-activiteiten. Haal je elfenoortjes dus maar uit het vet.

PS Op de hoofdfoto bovenaan het artikel zie je twee cowboys schaken. Ook dat kun je op de TU/e in clubverband doen, en wel bij SCCE Noesis (cowboyhoed niet verplicht).

Deel dit artikel