Sluitstuk | Cellulair duwen en trekken

Roel Kooi ontwikkelde nieuw systeem met magnetische trilharen

Cellen in ons lichaam worden voortdurend blootgesteld aan allerlei krachten. Door cellen die aan elkaar trekken, stromende vloeistoffen die druk uitoefenen, maar ook als je springt of gewoon al door de invloed van de zwaartekracht. TU/e-onderzoeker Roel Kooi ontwikkelde een nieuw systeem met magnetische trilharen om cellen in een kweekbakje ook ‘onder kracht’ te kunnen laten groeien. Dinsdag verdedigt hij zijn proefschrift aan de faculteit Mechanical Engineering.

De sporters onder ons weten het maar al te goed: wanneer je je lichaam blootstelt aan mechanische krachten worden je spieren groter en botten sterker. Bewegingswetenschappers beschrijven de invloed van deze krachten op lichaamsniveau, maar er gebeurt ook heel wat op celniveau. En dat is waar PhD-kandidaat Roel Kooi naar kijkt. Vier jaar geleden verruilde hij Wageningen voor een uitdagend TU/e-promotietraject bij de vakgroep Microsystems. Daar probeerde hij met magnetische trilhaartjes botcellen aan te sturen. “Mechanische krachten zorgen ervoor dat cellen allerlei signalen gaan sturen, en hun gedrag verandert. Daardoor kunnen uiteindelijk die spieren en botten gaan groeien.”

Mechanische belasting is niet alleen belangrijk voor groeiende cellen, maar om elke cel goed te laten functioneren, benadrukt Kooi. “Je ziet dat heel duidelijk in het lichaam van bedlegerige patiënten, waar op celniveau veel verandert omdat ze nauwelijks bewegen. Of bij astronauten die langdurig in de ruimte verblijven en de zwaartekracht missen die op hun cellen werkt. Zo pompt het hart dan minder krachtig, en teren ook andere spieren langzaam weg. Een negatieve spiraal.”

Zieke niercellen vervangen

De laatste jaren wordt er steeds meer bekend over hoe en welke krachten invloed uitoefenen op cellen in het lichaam. Maar het nabouwen, dat is andere koek. Wel belangrijk, legt Kooi uit. “Natuurlijk wil je cellen op een zo realistisch mogelijke manier laten groeien wanneer je deze in je onderzoek gebruikt. Mechanische belasting zorgt er voor dat cellen andere eiwitten gaan aanmaken en zich daardoor anders gaan gedragen. En daarmee zenden ze ook weer andere signaalstoffen uit naar hun omgeving.”

Daarnaast willen Kooi en zijn collega’s onderzoeken hoe ze het celgedrag zelf kunnen beïnvloeden. “Bijvoorbeeld wanneer je een weefsel wil stimuleren om zichzelf te herstellen. Of als je de differentiatie van stamcellen naar specifieke lichaamscellen, zoals bot-, hartspier- of niercellen, wil sturen. Voor dergelijke biomedische toepassingen zoeken we een methode om cellen zo exact mogelijk te kunnen controleren.”

In de vakgroep van hoogleraar Jaap den Toonder worden veel experimenten gedaan met magnetische ‘cilia’. Met deze kunstmatige trilharen ontwikkelde Den Toonder een nieuwe technologie om krachten en stromingen in een mini-lab, zoals een Orgaan-op-een-Chip, te kunnen beheersen. Nog niet eerder was het mogelijk om cellen te laten groeien op een ondergrond van magnetische trilharen en deze mechanisch te stimuleren. En dat bleek een flinke uitdaging, blikt Kooi lachend terug.

Trilhaarbos

“De trilhaartjes bestaan uit een flexibel, magnetisch polymeer. We kunnen pilaartjes maken met een lengte van 6 micrometer en een diameter van 400 nanometer, maar de meestgebruikte hebben een lengte van 23 micrometer en een diameter van 2 micrometer. Dat is zo’n 30 keer dunner dan een mensenhaar. Zo zijn ze in de goede verhouding met onze kweekcellen. De pilaartjes moeten ook niet te groot zijn, wij willen graag dat de cellen echt tussen de trilharen groeien, in plaats van er bovenop. En de dichtheid moet goed zijn, zodat het geen onoverzichtelijk trilhaarbos wordt.”

Dit platform vormde, samen met een elektromagneet, de basis voor een nieuwe opstelling die Kooi ontwikkelde. “In dit labsysteem – NanoMAC (Nano Magnetic Artificial Cilia) – kunnen we de trilharen nu uiterst precies controleren. Hoe snel ze bewegen, met hoeveel kracht, hoe lang.”

De cellen bleken goed te groeien op de polymeerondergrond, een opsteker. Maar tot zijn frustratie zag Kooi dat de trilharen in de opstelling met de cellen erbij niet meer in beweging te krijgen waren. “Dat heeft aardig wat tijd en hoofdbrekens gekost. Uiteindelijk kwamen we erachter dat het aan de vloeistofomgeving lag. De cilia konden we heel precies laten bewegen in ethanol, maar cellen hebben een waterig milieu nodig. Dat bleek een dooddoener voor de beweeglijkheid van de trilharen te zijn.”

Minuscule magie

Met een aangepaste hydrogel-ondergrond lukte het vervolgens wél. Voor het eerst kunnen nu dus cellen met precisiecontrole gekweekt worden dankzij aanstuurbare magnetische trilharen. Onder de microscoop kon Kooi tot in detail bestuderen hoe de interactie tussen cel en trilhaar verliep, vertelt hij enthousiast. “We kunnen de cellen echt tussen de pilaartjes laten groeien. En ondertussen hebben we gewerkt aan een microscoop-opstelling waarmee we de cellen live kunnen volgen wanneer we de trilharen laten bewegen. Dat was nog wel even een puzzel om elektromagneet, minilab en zichtbare cellen tegelijkertijd onder de microscoop te krijgen.”

Het proof-of-concept staat, nu hoopt Kooi dat een nieuwe PhD-kandidaat verder kan met de optimalisatie en toepassing. Andere celtypes – Kooi gebruikte botcellen als model –, andere krachten en interacties. “Deze techniek biedt heel veel mogelijkheden. Voor realistischere celkweek-studies, en om weer een stap te  kunnen zetten richting regeneratieve therapieën. En we kunnen het dan ook gaan integreren met de Orgaan-op-een-Chip, om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van ziektes en het testen van de werking van medicijnen. Er wordt steeds meer mogelijk met deze minuscule – bijna magische – trilhaartjes.”

PhD in the Picture

Wat zien we op je proefschriftkaft?

Een kunstzinnige weergave van het platform met magnetische trilhaartjes. Wij kijken er altijd van bovenaf op, maar nu zie je de pilaartjes vanuit het cel-perspectief. Een soort cilia-bos eigenlijk.”

Je bent op een verjaardagsfeestje. Hoe leg je in één zin uit wat je onderzoekt?

“Ik probeer een heel gedetailleerd beeld te krijgen hoe een cel zich écht gedraagt, en hoe we dat dan van buitenaf kunnen sturen.”

Hoe kun je naast je onderzoek stoom afblazen?

“Dat doe ik heel letterlijk. Sinds mijn negende speel ik saxofoon, en jazz is echt mijn ding. Muziek leidt af en kan heel meditatief zijn. En in de bands waarin ik speel merk ik ook dat muziek een makkelijke verbinder is, een fijn sociaal aspect dat zorgt voor veel gezelligheid.”

Welke tip had je als beginnende PhD-kandidaat willen krijgen?

“Lees veel, vraag veel. Ik ben aan het begin lang bezig geweest met uitvogelen hoe ik mijn project moest aanvliegen, en aan het begin heb je niet de meest efficiënte oplossingen. Hou je dan voor ogen dat je niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.”

Wat is je volgende hoofdstuk?

“Na elf jaar universiteit wil ik graag de mogelijkheden buiten de academische wereld gaan verkennen. Wel het liefst vanuit mijn eigen vakgebied.”

 

Deel dit artikel