Chef Toub maakt maaltijden met gratis liefde bij Happie040
Happie040 is een nieuw restaurant op de TU/e-campus dat warme lunches en diners biedt voor een lage prijs. Het initiatief van Mounir Toub namens Springplank040 biedt niet alleen ‘maaltijden met liefde’ en sociale verbinding voor studenten en medewerkers, maar ook een werkplek aan voormalig dak- en thuisloze mensen.
Woonbedrijf – eigenaar van het gebouw waar Happie040 in zit – benaderde tv-chef Toub voor een initiatief met gezonde, betaalbare maaltijden en sociale verbinding in woontoren Pollux. Hij had daar wel oren naar en bedacht Happie040, een concept dat mooi aansluit bij het koffiezaak Bakkie040, zo’n twintig meter verderop, ook aan de Blauwe Loper.
In het restaurant is plek voor zeventig eters. De gasten kunnen plaatsnemen aan lange tafels om een beetje een ‘mensa-gevoel’ te creëren. Bijna alles bij Happie040 is tweedehands: de stoelen komen van scholen, de tafels zijn gemaakt van resthout en de planten, dienbladen en een oven komen van de Rabobank. “We hebben ook overal spelletjes liggen – ook tweedehands – om mensen laagdrempelig met elkaar in contact te brengen. Na het eten kan er zo nog even een spelletje gespeeld worden.”
Toub hoopt dat mensen hier gewoon alleen of samen komen zitten, en dat het normaal wordt om naast een onbekende plaats te nemen en een gesprek te beginnen. “Samen eten verbindt”, zo gelooft hij heilig. Hij is trots op de open keuken en de verbinding met de mensen in de keuken. “Je kunt alles zien en gemakkelijk contact maken met de chefs.”
Inclusiviteit
Alle maaltijden bij Happie040 zijn halal en hebben de allergenen duidelijk op de verpakking staan. De soepen zijn altijd vegetarisch, en bij elk diner is er een vegetarisch alternatief beschikbaar. Toub houdt de prijzen zo laag mogelijk: een soep kost €3,50, een lunchsnack €5,50 en een diner €7,50. Hier vind je geen fastfood, maar gezonde maaltijden die goed vullen. Wil je toch iets extra’s? Dan kun je een salade of toetje (á €2,50) bijbestellen. Cursor heeft onder het mom van participerende journalistiek wat mogen proeven – een maissoep, kaasquiche en tortellinischotel - en dat was zeker smaakvol.
De maaltijden kun je ter plekke opeten of meenemen. Voor de lunch is Happie040 geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur, voor diner van 17.00 tot 19.00 uur. Toub wil deze tijden in de toekomst graag uitbreiden vanwege de vele internationale studenten die vaak gewend zijn later te dineren.
Springplank
Toub werkt samen met mensen van Springplank, een organisatie die in Eindhoven hulp biedt aan mensen die dak- of thuisloos zijn geraakt. Een belangrijk onderdeel daarvan is het vinden van werk, omdat dit mensen structuur en inkomen geeft – twee belangrijke ingrediënten om hun leven weer op de rit te krijgen.
Een van die mensen is Rodin van Zanten. Hij is nu fulltime aan de slag bij Happie040 en glundert als hij erover vertelt. “Ik ben uitvoerend chef. Ik stem veel af met Mounir, maar heb zelf ook wat ideeën voor maaltijden verzonnen bijvoorbeeld.” Zijn lievelingscreatie is het pittig gehakt met witlof en kaassaus.
“Via mijn begeleider bij Springplank kwam ik in contact met Mounir en het klikte meteen heel goed. Door de hulp die ik gehad heb ben ik nu schuldenvrij, heb ik weer een flatje in de buurt en mijn leven weer op de rit”, zegt hij zichtbaar content.
Toub, zelf ook thuisloos geweest, wil met Happie040 echt een verschil maken: voor de studenten, voor zijn medewerkers, voor mensen die beetje warmte missen. “Dak- of thuisloos worden kan iedereen overkomen. Mijn geloof, familie, sport en werk hebben me door die moeilijke tijd heen gesleept. Nu wil ik wat betekenen voor mensen die het moeilijk hebben.”
Geluksgevoel
Het thema geluk en dankbaarheid speelt een belangrijke rol in zijn leven, en hij hoopt dat ook aan anderen door te geven. In de zaak heeft hij daarom een wensmuur ingericht: je kunt er een wens voor iemand anders opschrijven, of juist een opbeurend woordje pakken als je het zelf nodig hebt. Toub glimlacht: “Hier binnenlopen en zien dat mijn mensen alles netjes en goed op orde hebben, dat maakt mij blij.” Van Zanten knikt instemmend. “Dat gevoel heb ik ook. Als de mensen om me heen gelukkig zijn, of als ik ze gelukkig kan maken, dan voelt het leven al snel goed.”
Officiële opening
De officiële opening is op 22 augustus van 14.00 tot 18.00 uur. “Die dag zijn we dicht voor de opening, haha! Dat betekent dat we geen maaltijden verkopen, maar je wél welkom bent voor een drankje en een hapje om de opening te vieren.”
Discussie