Een dag de kraan open voor vijver Groene Loper

Een goede dag, zo lang zal de brandkraan voor het Hoofdgebouw moeten lopen voordat de nieuwe vijver aan de Groene Loper gevuld is. Vanmiddag draaiden rector Hans van Duijn en ID-decaan Aarnout Brombacher de kraan open.

Een snelle rekensom leert dat er zo'n 1.300 kuub water in het enorme gat schiet, dat de centrale waterpartij binnen de Groene Loper op de TU/e-campus moet worden. Jaren eerder lag er op dezelfde plaats ook al een vijver. Voor het vullen van de vijver kwamen rector Hans van Duijn en Industrial Design-decaan Aarnout Brombacher de kraan ceremonieel opendraaien na voorwerk door de brandweer van de TU/e. De brandkraan levert zo'n zestig kuub per uur.

Het volgende 'momentje' voor de Groene Loper is het asfalteren van de voet- en fietspaden. Dit gebeurt volgende week woensdag, zegt projectleider Boudewijn Elmans van Dienst Huisvesting. "Dan zijn ook het Auditorium en Vertigo weer bereikbaar." De werkzaamheden rondom het Hoofdgebouw en Auditorium duren tot maandag 3 september. Dan moet de eerste fase van de Groene Loper klaar zijn, op de granieten trappen bij het Hoofdgebouw en MetaForum na. "Binnen nu en drie maanden komt het graniet hiervoor gefaseerd vanuit China binnen", zegt Elmans. Uitkijkend over de vlakte rondom het Hoofdgebouw constateert Elmans tevreden dat er straks een enorme ruimte beschikbaar is voor evenementen. "Dit is prachtig hiervoor."

Het gebied gaat op 3 september weer open voor fietsers en voetgangers, maar is dan nog niet helemaal klaar. Zo worden nog bomen geplant, verlichting geplaatst en gras ingezaaid. Vanaf 3 september is ook het nieuwe fietspad -over de 'oude' Dommelburg- klaar. Fietsers hoeven dan niet langer over het Limbopad te rijden, maar hebben een eigen route om het TU/e-terrein op te komen.

De noordingang van Vertigo en de zuidingangen van het Auditorium zijn vanaf 3 september weer open. De zuidingang van het Hoofdgebouw blijft nog gesloten, omdat daar nog werkzaamheden worden verricht. Om de bereikbaarheid van Vertigo te verbeteren, wordt de deur vanuit de Zwarte Doos naar Vertigo opengesteld voor publiek, tussen 8.30 uur en 19.00 uur. Deze tijdelijke maatregel duurt tot maandag 3 september. Daarna is Vertigo weer bereikbaar via de noordingang.

Om de fietsers op het TU/e-terrein tegemoet te komen, komen er drie extra fietsvoorzieningen nabij het Hoofdgebouw en MetaForum. Een op de locatie van de huidige autoparkeerplaats naast Gaslab (deze autoparkeerplaats komt te vervallen). Een ten westen van het Hoofdgebouw (een gedeelte van de huidige autoparkeerplaats wordt ingeruild voor fietsparkeren) en een ten noorden van het Hoofdgebouw (tegenover de toegang tot het gebouw, aan de overkant van de weg, bij de transparante noodtrap).

Autoparkeerders die bij Helix, Matrix en Vertigo moeten zijn, kunnen het beste hun auto parkeren ten noorden van de Groene Loper, bijvoorbeeld op de parkeerplaatsen bij het Auditorium, Impuls en Potentiaal.

Pompen en vullen

Deel dit artikel