Peter Tuijtelaars op de top van een vulkaan in Bali.

En hoe is het in Singapore?

Daar gaan we dan, een half jaar naar Singapore. Wat zal ik tegenkomen, hoe is het klimaat daar zo dicht op de evenaar en hoe zijn de mensen? Allemaal vragen die voor mijn buitenlands semester naar boven kwamen. Natuurlijk heb ik het internet afgestruind naar informatie over allerlei dingen in Singapore, maar wanneer het dan echt zover is, heb je toch het idee dat je volledig het onbekende ingaat.

Aanvankelijk dacht ik dat ik redelijk overeenkomende vakken had, waardoor een deel van de studie bekend voor me zou moeten zijn. Hoewel de vakken enigszins overlappend zijn, is de studie toch aanzienlijk anders. Ten eerste is de studie hier veel theoretischer dan in Eindhoven. Waar mijn studie in Eindhoven, Uitvoeringstechniek, erg praktisch is met veel invloed uit de praktijk, blijkt het hier meer gericht te zijn op theorieën. Dit vind ik ergens wel jammer omdat ik erg praktisch ingesteld ben.

Ook de studenten verschillen erg van de Nederlandse. De lokale studenten zijn erg gedreven en competitief maar soms ook inefficiënt. Het komt voor dat ze ergens heel erg veel tijd in steken met een resultaat dat ook in de helft van de tijd gedaan kan worden. Je kunt je voorstellen dat dit soms frustrerend kan zijn.

Dan Singapore zelf: deze stad die eveneens het hele land omvat is ongeveer net zo groot als de Nederlandse Noordoostpolder. Hierdoor ben je altijd in de stad zelf en valt het niet mee om de drukte te ontvluchten. Singapore is een sterk ontwikkelde stad met veel verschillende gezichten. Aan de ene kant zie je het typische Azië in een combinatie van Chinese, Maleisische, Indonesische, Indiase en nog wat andere culturen. Zo kan het voorkomen dat je belandt in een straat middenin het financiële hart van Singapore waar verschillende oude mannetjes kipsaté staan de barbecueën en dat voor een prikkie verkopen.

Het financiële hart van Singapore is dan ook het andere gezicht van de stad: een sterk ontwikkelde financiële sector, en een van de grootste havens ter wereld. Dit alles vind je dan onder een constante benauwde buitentemperatuur van 32 graden overdag.

Tot slot is Singapore waarschijnlijk een van de beste plekken in de wereld om reisjes vandaan te maken. Singapore is dé centrale plek voor Zuidoost-Azië en Australië. Het is hier dan ook niet meer dan normaal om regelmatig een weekendje richting Indonesië, Maleisië of Vietnam te gaan. Tot nu toe heb ik de Filippijnen, Indonesië en Maleisië bezocht. In december zal ik nog een trip gaan maken door Vietnam, Cambodja en Thailand.

Al met al is Singapore een geweldige ervaring waarin je enerzijds de compleet andere cultuur van Zuidoost-Azië meemaakt en anderzijds de enigszins westerse ontwikkelde wereld ziet.

Peter Tuijtelaars | student Construction Technology

Deel dit artikel