De Infinitypool van het Marina Bay Sands, met links Timo, rechts Daan.

En hoe is het in Singapore?

Eet gevarieerd, maar leef vooral gevarieerd! Klinkt misschien als een motto uit een recente zelfhulp-bestseller, maar is voor ons, Daan de Kanter en Timo Vijn (eind derdejaars bachelor Mechanical Engineering), de meest waardevolle les van de bachelor exchange, die wij inmiddels aan de National University of Singapore hebben volbracht.

Deze variatie in het bachelorprogramma, dat voor het gros van de studenten bestaat uit drie-plus jaar in Eindhoven, heeft voor ons beiden een uitermate positieve wending gegeven aan onze opleiding tot ingenieur.

Zoals het gevarieerd eten ons helpt bij het verrijken van ons lichaam - zowel op lange als korte termijn -, hebben wij aan den lijve ondervonden hoe het is om de theorie (in ons geval Mechanical Engineering), welke in grote lijnen gelijk is aan beide universiteiten, in een andere les- en leefcultuur tot ons te nemen. De korte termijn en sociale verrijking omvat uiteraard het ontdekken van een onbekende cultuur en het vrienden maken met voorheen onbekenden.

Veel interessanter is wat deze exchange ons op de lange termijn zal brengen; niet te voorspellen natuurlijk. Zonder twijfel zal er wijsheid blijven hangen. Waardevol was het om te ervaren hoe het vonkje in onze harten tot deze ervaring is uitgegroeid, en wat ons betreft is het onmisbaar in ieder studiepakket. Het heeft niet alleen het besef en de waardering voor de ondersteuning die de TU/e ons biedt doen laten groeien, maar heeft daarnaast veroorzaakt dat onze drempel om kansen te grijpen flink is verlaagd.

Zoals onze moeders waakten voor een gevarieerd eetpatroon zullen wij ervoor waken dat we in de toekomst een variatie aan kennis en ervaring tot ons nemen en dat we lange periodes van eentonigheid voorkomen.

Dus ook aan de universiteit, wanneer je zorgt dat je niet altijd het lekkerste of makkelijkste tot je neemt, ontwikkel je je breder en benut je zoveel meer van wat dit mooie leven ons te bieden heeft!

Deel dit artikel