Remco Fijneman in Boston.

En hoe is het in Boston?

Mijn avontuur in het land van groot, groter en nóg veel groter: de Verenigde Staten van Amerika, begon toen dr. Sommerdijk mij –in het kader van mijn minor– een researchproject op het gebied van bioengineering aan Harvard University aanbood. "Als je dat niets lijkt, zoeken we wel verder hoor", zei hij nog.

Een kans om vier maanden lang onderzoek te doen aan één van ’s werelds meest bekende en meest gewaardeerde universiteiten ter wereld afslaan? Ik zou wel gek zijn, dus ik ging dan ook graag in op zijn aanbod. Nu zit ik reeds in de afrondingsfase van mijn stage en moet ik al bijna weer terug naar het koude, kleine kikkerlandje genaamd Nederland.

‘The Aizenberg Biomineralization and Biomimetics Lab’, het laboratorium waar ik momenteel onderzoek doe naar de groei van complexe kristalstructuren gebaseerd op de natuur, is zeer internationaal georiënteerd. Postdocs van over de hele wereld komen hier om onderzoek te doen dus het is eigenlijk wel een privilege om hier zomaar aan deel te mogen nemen als bachelorstudent.

De meeste tijd besteed ik achter de elektronenmicroscoop om de kristallen die we groeien in detail te bekijken. Er gaat letterlijk een compleet nieuwe wereld voor je open zodra je een van onze samples onder de microscoop schuift. Een wereld op microschaal waar je uren, zelfs dagen naar kunt kijken en compleet in kunt verdwalen. Verder is iedereen superaardig en behulpzaam en het is erg leuk om te zien hoe al deze mensen met ieder een andere nationaliteit en achtergrond nou daadwerkelijk onderzoek doen. De groep doet ook veel leuke activiteiten naast hard werken; zo is er al een kampeertrip geweest, een picknick, meerdere barbecues en talloze bezoeken aan de verschillende stranden van Boston. Ja, het weer is hier een stuk beter dan in Nederland!

Boston, gesticht in 1630, is één van de oudste steden van Amerika. Met meer dan vijftig verschillende universiteiten waaronder Harvard en MIT is het een echt studentenbolwerk. Boston is ook de thuisbasis van zevenvoudig Major League baseballkampioen deEn hoe is het in Boston? Red Sox. Het is best indrukwekkend om een baseballwedstrijd van dichtbij mee te maken. De sfeer die in Fenway Park hangt, is fantastisch en het is indrukwekkend om te zien hoe het publiek zich vooral bezighoudt met drinken, eten en socializen in plaats van met de wedstrijd zelf, die dan ook wel ruim vier uur duurt. Amerikanen in Boston zijn ook helemaal niet zo dik als je misschien zou denken, men leeft hier redelijk gezond en er zijn zelfs aardig wat Amerikanen die fietsen (op een Nederlandse fiets)!

Als je een kans krijgt aangeboden om in het buitenland te studeren moet je deze zeker aannemen. Het is echt een geweldige ervaring en je leert er niet alleen heel veel van, het is ook gewoon supergaaf.

Remco Fijneman,student Scheikundige Technologie

Deel dit artikel