En hoe is het in Singapore?

Drie keer per dag rijst, 24/7 aan het studeren en slapen in de bieb. Alle vooroordelen die ik had over Aziaten bleken te worden bevestigd toen ik aankwam in Singapore.

Loop een willekeurige studieruimte in en je zult het merken: slapen kan hier altijd en overal en zelfs snurken in de bieb is sociaal geaccepteerd. De ultramoderne studiefaciliteiten zijn bijna allemaal 24/7 geopend (en worden ook 24/7 gebruikt), dus een powernapje op zijn tijd is zo gek nog niet. Daar kon ik nog wel in komen, maar ik werd pas echt ingewijd in de Aziatische cultuur toen ik begon samen te werken met locals in projectgroepen. De activiteit van de whatsapp-groep is gemiddeld om twee uur ‘s nachts op zijn hoogtepunt, en ook de ’slang’ wordt je vanzelf bijgebracht. Zo kan het woord ‘Lah’ achter elke willekeurige zin geplakt worden, en dus ook elke willekeurige betekenis hebben. De Chinese afkorting ‘jia you guys' wordt gebruikt om elkaar aan te moedigen en betekent zoiets als ‘oil/fuel it’ (of, met andere woorden, ga aan de slag jij luie exchange student!).

Daarnaast wordt er natuurlijk de hele dag door rijst gegeten en kan de gemiddelde Singaporees niet tegen alcohol. Na een paar drankjes gaat het licht al uit en vallen ze in slaap in de kroeg of gewoon op straat. Een kroegentocht op Stratumseind zullen ze waarschijnlijk ternauwernood overleven. Waar ze overigens wel goed in zijn, is het in stand houden van een multiculturele samenleving. Moskeeën staan vlak naast tempels en elke religie heeft een paar nationale feestdagen gekregen om haar feesten te kunnen vieren. Voor het Islamitische Suikerfeest, het Hindoestaanse Deepavali, Chinees Nieuwjaar en zelfs voor Kerst krijgt iedereen vrij (hoewel dat hier nauwelijks gevierd wordt).

Over Singapore wordt ook wel eens gezegd dat het het land is waar je zo snel mogelijk weer weg wilt. De prijzen zijn hoog, de regering is streng en er valt niks te beleven. Hoewel Singapore meer te bieden heeft dan je op het eerste gezicht zou denken, is dit toch wel een beetje waar. Door de centrale ligging in Zuidoost-Azië zijn een hoop andere landen binnen handbereik. Een weekendje niks te doen? Dan ga je gewoon duiken in Maleisië, tempels bezoeken in Thailand, orang-oetans spotten op Sumatra of luieren op een willekeurig paradijselijk eilandje in de buurt.

Je hoort het al, het leven van een exchange student gaat niet altijd over rozen, maar ondanks die leuke maffe Aziaten beleef ik hier een geweldige tijd. Twijfel je nog of je eens naar het buitenland wil?

Go for it, lah!

Tessa Brand | studente Operations Management & Logistics

Deel dit artikel