Erik Hoevenaars bij Volvo in Zweden.

En hoe is het in Zweden?

Al enkele jaren wilde ik mijn afstudeerstage op het gebied van elektromobiliteit bij Volvo in Zweden doen en op 5 december 2011 ben ik in Göteborg begonnen. Een beter cadeau van de Sint kan bijna niet! Volvo produceert onder meer bussen, scheeps- en vliegtuigmotoren, maar is vooral bekend vanwege de vrachtwagens en personenauto’s - al is de laatste tak afgesplitst.

Mijn opdracht is het ontwikkelen van een geïntegreerde snellader voor de batterij van Volvo’s hybride voertuigen waaronder stadsbussen en vrachtwagens. Geïntegreerd betekent dat de hardware in het elektrische deel van de aandrijflijn (elektromotor en vermogenselektronica) opnieuw geconfigureerd wordt om te dienen als oplaadcircuit. Enkele grote voordelen van geïntegreerd laden ten opzichte van een klassiek laadstation (dat zowel aan boord als op het vasteland kan zijn) is dat er een veel geringere investering in laadstations nodig is en dat laden virtueel overal mogelijk is. Immers kan het bestaande elektriciteitsnet worden uitgebreid met een eenvoudige stoppenkast en een betaalsysteem dat vele malen goedkoper is dan de investering in een snellaadstation met vele dure componenten die al in het voertuig zitten, wat al gauw een investering van tienduizenden euro’s bespaart.

Naast bestaande methoden, die volgden uit het vooronderzoek, heb ik een nieuwe methode voor geïntegreerd opladen ontwikkeld en daar ook patent op aangevraagd. Inmiddels heb ik een prototype van deze methode gebouwd en uitgebreid getest. Dit onderdeel van mijn afstudeeropdracht heb ik aan de Universiteit van Lund uitgevoerd en zodoende kon ik kennismaken met een andere regio van Zweden: Skåne, een regio die lang deel uitmaakte van Denemarken en daardoor nog een aparte cultuur heeft.

Naast de enorm uitdagende opdracht en de goede en relaxte sfeer bij Volvo is Zweden een prachtig land en zijn Göteborg en Lund echte studentensteden. Beide hebben veel internationale studenten waardoor er altijd wel een goed feestje te beleven is. Daarnaast heeft Zweden prachtige natuur met een breed scala aan buitenactiviteiten waaronder vele meren en in het hoge noorden steile bergen afgewisseld met uitgestrekte landschappen. Steden als Stockholm, Oslo en Kopenhagen liggen om de hoek en vormden zo een mooie basis voor citytrips.

Gedurende de winter waren de dagen kort en grijs: het werd rond 9 uur licht en was om half 4 alweer donker. De lange zomerdagen daarentegen gaven volop energie: het is immers alleen tussen middernacht en 3 uur redelijk schemerig, maar echt donker werd het nauwelijks.

De levensstandaard ligt hier net iets hoger dan in Nederland en dat merk je aan alles. Zo kost een biertje in de kroeg ruim 6 euro - al drinken de mensen alleen maar meer-, vlees is onbetaalbaar. Dat neemt echter niet weg dat het een prachtig land is om als student te mogen beleven en vele geweldige ervaringen op te doen!

Zelf naar het buitenland? Ik zeg: “Zeker doen!”

Erik Hoevenaars, student Electrical Engineering

Deel dit artikel