
- Student
- 11/12/2013
TU/e-student doet mee aan Arctic Challenge
Eerstejaars Automotivestudent Len Wismeyer doet in januari mee aan de Arctic Challenge. Samen met zijn vader gaat hij een kleine zevenduizend kilometer toeren door Scandinavië, grotendeels over sneeuw en ijs. In, oh ja, zeven dagen. De twee willen hiermee zoveel mogelijk geld ophalen voor het Nationaal MS Fonds.
Al jaren brengen Len en vader Daniël Wismeyer de nodige vrije uurtjes door in de garage, sleutelend aan brommers en auto’s, tot aan de oude kampeerbus van opa en oma toe. Gek op auto’s allebei - én op uitdagingen. En die twee komen mooi samen in de Arctic Challenge, een toertocht voor personenauto’s waarin tweekoppige teams in zeven dagen ruim zevenduizend kilometer moeten afleggen door de binnenlanden van Scandinavië, voorbij de Noordpoolcirkel. “Meestal gaat de route ook naar de Noordkaap. Daar hóóp ik in elk geval wel op”, aldus Len.
De route, vooraf bij de deelnemers niet bekend, bestaat uit enkele etappes die op hun beurt weer bestaan uit een aantal checkpoints. Teams moeten, door slim te navigeren, de meest ideale route zien te vinden en daarnaast een aantal proeven afleggen.
Een laid-back vakantie is de Artic Challenge allerminst, waarschuwt de organisatie. Zo moeten flinke afstanden worden overbrugd, waarvoor soms ook ’s nachts moet worden doorgereden. Daarbij wacht de deelnemers mogelijk barre omstandigheden, zoals temperaturen tot min veertig graden. Toch is er onderweg een klein beetje tijd voor ontspanning, onder meer in de vorm van een huskysafari. Len: “Dat lijkt me érg bijzonder”.
Get Grip or Slip, zoals de vader-zoon-equipe zichzelf doopte, hoopte de challenge aanvankelijk te rijden met een klassieke bruine Volvo 780 - maar die bleek met zijn achterwielaandrijving en automatische versnellingsbak niet het meest geschikt voor de lange, koude rit. Al snel kwam toen de nieuwe auto van vader Daniël in beeld: een Volvo V60 Plug-in Hybrid met een diesel- en elektromotor die, wanneer nodig, all-wheel drive kan rijden. “En één die gebouwd is voor Arctische omstandigheden in de binnenlanden van Scandinavië”, zegt Len hoopvol.
Aan de auto hoefden nauwelijks aanpassingen te worden gedaan. Wel wordt de Volvo voorzien van extra verlichting, van winter- of spijkerbanden (te gebruiken waar nodig) en een extra GPS-systeem. Hiermee kan de organisatie alle deelnemers volgen en kunnen ook de deelnemers onderling bijhouden waar de concurrentie uithangt.
Maar vader en zoon Wismeyer is het niet te doen om de winst - al geven ze zichzelf, als enige team rijdend in een hybride, wel kans op de eco-prijs van de organisatie. “Het gaat ons om de uitdaging en de ervaring. Natuurlijk rijden we wel zoveel mogelijk dóór, maar als we onderweg bijvoorbeeld een mooi lichtfenomeen zien, dan stap ik toch echt wel even uit om te kijken en een foto te maken.”
Grootste uitdaging tijdens de challenge is het omgaan met de vermoeidheid, verwacht Len. Bang voor al te heftige clashes met zijn vader, door het langdurig op-elkaars-lip-zitten, is hij niet: “We kunnen elkaar meestal goed hebben”.
De twee rijden voor het Nationaal MS-fonds, nadat de ziekte onlangs bij een dierbare van de Wismeyers werd vastgesteld. Multiple sclerose is een ziekte van het centrale zenuwstelsel, waaraan in Nederland meer dan zestienduizend mensen lijden.
Het streefbedrag van 4.500 euro dat de twee willen ophalen, is volgens Len al gehaald. De kosten voor deelname, de overnachtingen en bijvoorbeeld de aangeschafte spijkerbanden -samen al gauw zo’n zesduizend euro- hoesten vader en zoon zelf op.
Discussie