Subsidie voor onderzoek naar hergebruik vetzuren

Hoogleraar Maaike Kroon, werkzaam bij Scheikundige Technologie, heeft van STW en het bedrijf Paques een subsidie van ruim zeven euroton ontvangen om onderzoek te doen naar een rendabele methode om waardevolle producten te winnen uit afvalwater.

Kroon laat weten dat een deel van de subsidie naar Wageningen gaat, waar een promovendus wordt aangesteld die bacteriën afvalstoffen zal laten omzetten in kleine, vluchtige vetzuren. De bacteriën worden daartoe gestimuleerd met elektriciteit, vertelt ze. “Ze leven dan ook op de anode van een elektrochemische cel.”

De volgende stap, het winnen van de vetzuren uit de ontstane waterige stroom, zal worden onderzocht binnen de groep van Kroon. Ze zal hiervoor in Eindhoven een promovendus en een postdoc aanstellen. “We maken gebruik van een slimme truc om de vetzuren niet-oplosbaar te maken in water en ze op die manier te scheiden van het afvalwater.”

Een belangrijk voordeel van de nieuwe methode is dat deze niet concurreert met de voedselvoorziening, legt Kroon uit. “Hergebruik van restafval gaat meestal via de vorming van glucose, terwijl deze methode ook geschikt is voor niet-eetbare stromen.”

Deel dit artikel