Stella onder een dik wolkendek l Foto: Bart van Overbeeke

Bewolking remt Stella beetje af

Zware bewolking was er de oorzaak van dat Stella, de zonneauto van Solar Team Eindhoven, op weg naar de eindstreep in Adelaide wat vaart moest minderen. Voor de ranglijst had het geen gevolgen omdat ook de concurrentie hinder ondervond van het wolkendek.

Behalve Solar Team Eindhoven (STE) moesten ook de directe concurrenten Team Bochum uit Duitsland en het Australische Team SunSwift vaart minderen. Vanwege het gewicht van twee passagiers van Stella, konden de Australiërs, met slechts één passagier aan boord, inlopen qua tijd. Ook het Duitse team haalde ten opzichte van STE tijdwinst dankzij een andere vormgeving van de auto waardoor ze minder te duchten hadden van de weersomstandigheden.

De etappe van Coober Pedy naar Port Augusta was 884 kilometer lang. Op ongeveer dertig kilometer ten noorden van Port Augusta werd het tentenkamp opgeslagen voor een laatste nacht in de outback van Stuart Highway, ook wel bekend als de snelweg van Darwin naar Adelaide. Met nog zo’n 330 kilometer te gaan tot de finish in Adelaide is nog steeds niet bekend wie nu aan kop gaat.

Na de finish in Adelaide, vrijdag rond het middaguur lokale tijd, zal dat nog steeds het geval zijn. Want op zaterdag volgt namelijk nog een beoordeling door een jury. De deelnemende teams krijgen dan punten voor het interieur, gebruiksvriendelijkheid en toegepaste innovaties van de auto. Uiterlijk zondagavond (lokale tijd) wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt.

Deel dit artikel