TU/e beste universiteit volgens Elsevier

Elsevier: TU/e beste universiteit

De TU/e is volgens weekblad Elsevier de beste universiteit van Nederland. Niet alleen telt de Eindhovense universiteit de meeste tevreden studenten, ook hoogleraren slaan de opleidingen hoog aan. "Het is geweldig dat we zo goed scoren, uitgerekend in een periode van grote transitie", zegt rector Hans van Duijn, verwijzend naar de hervorming van het bacheloronderwijs. "We hebben toch behoorlijk wat overhoop gehaald."

Elk jaar geeft het weekblad een bijlage uit over het hoger onderwijs. De redactie maakt onderscheid tussen brede, specialistische en technische universiteiten omdat niet alle universiteiten even groot zijn, of dezelfde mix hebben van opleidingen.

Niet alleen Eindhoven krijgt een compliment; onder de brede universiteiten telt de Universiteit Leiden de meeste opleidingen met tevreden studenten en binnen de specialistische instellingen gaat de eer naar de Erasmus Universiteit Rotterdam. Een eervolle vermelding gaat naar Wageningen University. De universiteit is volgens Elsevier moeilijk met de anderen te vergelijken, maar studenten zijn er “overduidelijk zeer tevreden”, aldus de redactie.

De twee Amsterdamse universiteiten en de Universiteit Twente bungelen onderaan. De Universiteit van Amsterdam heeft 21 opleidingen waar studenten minder tevreden zijn dan elders, de Vrije Universiteit telt er negentien en de Universiteit Twente zes.

Het weekblad vraagt niet alleen studenten naar hun oordeel, maar ook hoogleraren. Ook zij zijn enthousiast over de TU/e; iets meer dan veertig procent van de ondervraagde wetenschappers denkt dat Eindhoven de meeste topopleidingen heeft.

De wetenschappers hebben ook een hoge pet op van opleidingen aan de Universiteit Utrecht (39 procent) en Tilburg University (36 procent). In Delft worden volgens de hoogleraren de beste wetenschappelijke artikelen gepubliceerd.

Elsevier heeft voor het samenstellen van de ranglijsten van universiteiten gekeken waar studenten volgens de Nationale Studenten Enquête ‘bovengemiddeld tevreden’ zijn over hun ‘studie in het algemeen’. Vragen over bijvoorbeeld docenten, gebouwen, lesprogramma en roosters, zijn niet meegewogen in deze ranglijst.

De totaalscore zegt dus weinig over de afzonderlijke opleidingen. Daarom heeft het voor aankomende studenten waarschijnlijk meer zin om te kijken naar de gedetailleerde oordelen per studie. Zo blijk je voor psychologie het beste terecht te kunnen aan de Erasmus Universiteit, terwijl eindexamenkandidaten die bedrijfskunde willen studeren beter naar de Rijksuniversiteit Groningen kunnen gaan.

Deel dit artikel