Aanschuiven bij Dispuut Stropdas. Foto | Bart van Overbeeke

Aanschuiven bij dispuut Stropdas

Elke twee weken schuift Cursor aan tafel in een Eindhovens studentenhuis. De koks geven hun succesrecepten prijs en en passant leren we het huis, de gewoontes en bewoners kennen. Deze keer: dispuut Stropdas.

Wat is dat voor een huis?Via een pleintje achter het Hooghuis aan de Keizersgracht kom je via een steile trap bij de voordeur van huize Casanova. Het dispuut Stropdas woont hier, een herendispuut van roeivereniging Thêta. Zeven mannen bewonen het huis samen met Friso de kat. Elke dinsdagavond dineren alle leden in de speciale dispuutskamer, die uitzicht geeft op de winkelstraat; op andere dagen wordt in de woonkamer gegeten. Damesdisputen waarmee geborreld wordt, worden ontvangen op de gang aan de grote statafel.

Wat eten ze?
Koken uit een pakje is uit den boze op huize Casanova. Zeker de pakjes van Knorr. “Huisfeuten onthouden dat niet altijd en krijgen gezeik - of de feut en zijn matras vliegen naar buiten”, zegt oud-huisbewoner Joost  Aanen. “Er moet goed en gezond gegeten worden, want er wonen altijd wel (wedstrijd)roeiers op Casanova.” Vanavond dineert een deel van het dispuut in rokkostuum, omdat zij uitgenodigd zijn voor het Gemaskerd Bal van een damesdispuut uit Tilburg.

Recept voor 11 man:

Snijd 16 sjalotjes klein en fruit ze even in een grote pan. Voeg 5 potjes kappertjes toe en 5 bakjes slagroom. Het geheel moet even opwarmen. Maak in de tussentijd een grote pan bouillon, om daar vervolgens ruim een kilo pasta in te koken. Voeg wat citroenrasp en citroensap van drie tot vijf citroenen, en in totaal een kilo zalmsnippers toe aan de saus met kappertjes. Goed roeren, de saus op de pasta scheppen en garneren met rucola, that’s it. “Net zo simpel als een pakje.”

Wat zijn de huisregels?
Volgens Tim Aanhane, bachelorstudent Technische Innovatiewetenschappen, valt het eigenlijk wel mee hoeveel regels er zijn. “Je moet in ieder geval bereid zijn om af en toe ’s nachts wakker gemaakt te worden voor een biertje.” Verder heeft niemand een televisie op zijn kamer, want het is gezelliger om samen in de woonkamer te kijken. Waar je in sommige verenigingshuizen je kamerdeur moet verdienen door seks, moet je in huize Casanova  op dezelfde manier je huissleutel verdienen. Op zondagavond is het huisavond. Zo komt er volgens Joan Stip (premaster Operations and Logistics Management) wat meer ‘bonding’ van de eerstejaars met het huis.

Wie is de baas?
In ieder geval niet de nieuwste bewoner, dat is de huisfeut. Hij zorgt elke ochtend voor koffie en mag daarvoor wakker geschopt worden. Als er weer een nieuwe huisbewoner komt, organiseert de oude huisfeut een ‘Feut-Af-Diner’ van minstens negen gangen voor alle bewoners. “Maar er is niet echt een baas”, zegt Tom Engelbertink. “Alleen bepaalt de huisoudste de deadline voor het schoonmaken. Dat moet wel goed gedaan worden, voor het geval de huisbaas weer eens binnen komt zetten.” Ook kiest de huisoudste als eerst de taak die het minst vervelend is. Zo gaat dat van oud naar jong.

De meest historische momenten…
… ontstaan tijdens oud en nieuw en na een Feut-Af-Diner. Jaarlijks wordt tijdens de jaarwisseling een een diner georganiseerd waarvoor damesdispuut Animo (ook van Thêta) en een roeiershuis worden uitgenodigd, samen met dates. Elke groep maakt een eigen gang. “Die avond zorgt altijd voor mooie verhalen”, zegt Tim Aanhane. Jim van der Kar (oud-huisbewoner) noemt als eerst zijn eigen Feut-Af-diner, waarna hij en Tim op het politiebureau zijn beland. Na het stappen besloten zij samen het dak van de Hartje Eindhoven-flat te bezoeken, die toen nog in aanbouw was, “om van het uitzicht te genieten. De politiemannen zeiden dat ze zich verveelden en hoopten op iets spannends, bijvoorbeeld koperdieven met wapens. De politiehonden vonden ons.”  Maar de bewoners zijn het erover eens dat de meeste mooie momenten ontstaan op random avonden, “bijvoorbeeld wanneer iemand bedenkt om de inhoud van partypoppers te switchen met overgebleven aardappelpuree”.

Wil jij ook met je huis in deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje!
Smaakt dit artikel naar meer? In onze rubriek 'Aanschuiven bij' vind je alle verhalen tot nu toe.

Deel dit artikel