Foto | Rien Meulman

Sluitstuk | Curves en rondingen dankzij unieke glasverbinding

Een gebouw zoals de Eindhovense 'Blob', maar dan zonder de zichtbare verbindingen en met gekromd glas. Dat is de ultieme toepassing van het werk van Bouwkundestudent Teun van Dooren. Tijdens zijn afstudeerproject ontwierp hij in samenwerking met glasspecialist Brakel Atmos een transparante, frameloze glasverbinding.

Onder architecten is het gebruik van glas voor moderne gevelbouw een hot topic. En daarbij proberen ze de grenzen op te zoeken: steeds groter, transparanter en organischer. Maar om een stevig gebogen glazen vlak te construeren, is een frameloze glasverbinding onontbeerlijk. Iets wat tot op heden nog niet mogelijk was.

Teun van Dooren, recent afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde, dook na een grondige literatuurstudie het lab in om te experimenteren met een dergelijke verbinding. “Ik was al snel gebiologeerd door de mogelijkheden die glasbouw biedt -mede door het enthousiasme van mijn begeleider Arno Pronk-  en zag een enorme uitdaging in de transparante glas-glasverbinding. Maar voordat ik echt aan de slag kon, moest een heel lijstje afgewerkt worden. We hadden een investeerder nodig, informatie over polymeren, speciale UV-lampen om de acrylaat te laten uitharden en ruimte om de verbindingen te testen. Je kunt wel zeggen dat ik goed gebruik heb gemaakt van de TU/e-campus.”

De eerste resultaten waren veelbelovend. Vervolgens werd de stap van gecontroleerde lab-omgeving naar de werkplaats gezet met de bouw van een glazen piramide. “Je loopt tegen hele andere problemen aan, vaak gaat het om kleine slimmigheidjes die je even moet doorhebben. En een kwestie van duidelijk communiceren, zo bleek ook bij het leveren van het glas. De speciale wensen die wij hadden, kwamen in eerste instantie bij de glasleverancier niet goed door. Na een presentatie en een rondleiding door de glasfabriek wisten we meer van elkaars bedoelingen.

Het uiteindelijke resultaat is, na verdere uitwerking, hopelijk het begin van de opmars van de frameloze glasverbinding. Ik bedacht me net op tijd dat ik gek was als ik niet, naast de naam van de samenwerkingspartners, ook mijn eigen naam op de piramide zou laten zandstralen. In een half uurtje heb ik nog snel een logo in elkaar geknutseld - en nu sta ik tussen de TU/e en Brakel Atmos 'vereeuwigd', als tastbare herinnering aan mijn afstudeerproject.”

De bijzondere piramide dient nu als visitekaartje en moet architecten warm maken voor toekomstig gebruik van de transparante glasverbinding. Teun wil daar graag aan verder werken; hoewel er nog niets concreet is, zijn de gesprekken met Brakel Atmos positief verlopen. Maar eerst wacht een wereldreis van vijf maanden, die over enkele weken van start gaat. Tot die tijd prijkt het glazen huis, met elke avond een kleurige lichtshow, naast de afstudeervlag tegen de ouderlijke gevel in Uden.

Deel dit artikel