
- Campus
- 30/04/2014
TU/e roept op tot voorzichtigheid na lek Internet Explorer
De TU/e roept studenten en medewerkers op voorzichtig te zijn bij het bezoeken van vreemde websites of URL’s via Internet Explorer. Ook adviseert ze Windows-gebruikers updates te installeren zodra ze beschikbaar zijn en virusscanners up-to-date te houden. Dit naar aanleiding van een beveiligingslek in alle versies van Internet Explorer.
Gebruik voorlopig geen Internet Explorer om te surfen op internet, luidt het advies van de politie sinds maandag. In dat advies gaat Dienst ICT van de TU/e niet mee. “Al onze corporate systemen, zoals OWIS en OASE, zijn gebouwd op Explorer. Als mensen via andere browsers in die systemen gaan werken, levert dat weer nieuwe problemen op”, legt Marian de Vaan van de dienst uit.
Wel gingen bij Dienst ICT onmiddellijk alle alarmbellen rinkelen toen het nieuws over het beveiligingslek maandag naar buiten kwam. “Als je op bepaalde linkjes klikt, en ik kan echt niet zeggen welke dat zijn, kán het zijn dat je pc wordt overgenomen door hackers. En dat ze bijvoorbeeld je wachtwoord kunnen afvangen als je gaat internetbankieren, maar ook als je inlogt in bijvoorbeeld ORCA, het financiële systeem van de universiteit.”
De ict-experts doen vooral een beroep op het gezonde verstand van de campusbevolking. En roept mensen op terughoudend te zijn met het bezoeken van onbekende websites in Internet Explorer en het aanklikken van onbekende URL’s in bijvoorbeeld mails. “Dit is altíjd het advies, maar geldt in dit geval des te meer”, aldus De Vaan. “Maar onze ervaring is dat mensen aan de TU/e doorgaans al behoorlijk aware zijn. Als ze al per ongeluk op een verdachte link hebben geklikt, krijgen we vaak al gauw een belletje.”
Volgens De Vaan heeft het nieuwe beveiligingslek aan de TU/e nog niet voor problemen gezorgd. Microsoft is bezig met een update voor IE9 en hoger, en Dienst ICT adviseert deze update te installeren zodra die beschikbaar is - voor zover de computer dat, afhankelijk van de update-instellingen, niet al automatisch doet.
Volgens De Vaan “onderkennen en ondervangen” door de TU/e gebruikte standaard virusscanners, McAfee en Symantec, het probleem sinds gisteren ook. Het tweede advies is dan ook ervoor te zorgen dat de gebruikte virusscanner up-to-date is en blijft. Dit wil niet zeggen dat er daarmee geen enkel gevaar meer dreigt, “we vragen mensen zelf alert te blijven”.
Medewerkers zijn vanochtend over het lek geïnformeerd via hun eigen dienst of afdeling, studenten worden op de hoogte gehouden via OASE.
Discussie