Conceptkaart van het onderzoeksgebied in Apeldoorn.

TU/e-studenten aan de slag in Apeldoornse ‘Energiefabriek’

Een kleine dertig TU/e-studenten doen vanaf vandaag onderzoek op het gebied van duurzame energie in ‘De Energiefabriek’, een project op het voormalige Zwitsal-complex in Apeldoorn. De bedoeling is dat ze hun onderzoek in juni afronden.

‘De Energiefabriek’ wil het Apeldoornse bedrijventerrein Zwitsal -waar ooit de bekende in geel verpakte babyzalf werd geproduceerd- nieuw leven inblazen. Het terrein is in verval geraakt en wordt momenteel nauwelijks gebruikt. Enkele bedrijven op het terrein willen het tien hectare grote gebied -gelegen op een halve kilometer van de binnenstad- energieneutraal maken, onder andere door gebruik te maken van biobrandstof, groene stroom, wind- en zonne-energie. Het idee is dat bedrijven die zich op het terrein vestigen elkaar op een duurzame manier versterken.

Volgens mede-initiatiefnemer Jacob Brobbel van het Apeldoornse bedrijf Hollander techniek heeft het project een “enorme impact” op de stad Apeldoorn. “Alles wat hier gebeurt, heeft een relatie met de stad en wordt het komende half jaar zichtbaar gemaakt.”
Het project is volgens hem niet alleen gericht op het ontwikkelen van “diepgaande kennis”, maar vooral ook op het toepassen ervan. “Het gaat om het opwekken en de opslag van energie, het ontwikkelen van smart grids, maar bijvoorbeeld ook het omgaan met oude infrastructuren in deze oude industriële omgeving.”

Bij het project zijn, behalve het bedrijfsleven, ook de gemeente, burgers en de TU/e betrokken. De universiteit kwam in beeld via de op haar campus gevestigde stichting KIEN (Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland), één van de initiatiefnemers van De Energiefabriek. Dr.ir. Sjef Cobben, hoogleraar Power Quality aan de faculteit Electrical Engineering, begeleidt de studenten. Cursor kon hem nog niet bereiken voor een toelichting.

Brobbel hoopt dat de Eindhovense studenten -van verschillende TU/e-faculteiten- vooral voor dynamiek gaan zorgen op het Apeldoornse terrein. “Studenten kunnen hier erváren wat voor werk ze doen. Ze gaan hier niet alleen onderzoek doen, maar het ook direct toepassen. Ik verwacht dat dat voor een grotere betrokkenheid zorgt. En dat daar heel bijzondere dingen uit voortkomen.”

De TU/e-studenten hebben in Apeldoorn een gebouw met vierhonderd vierkante meter vloeroppervlak tot hun beschikking, het zogenoemde Innovation Lab. Ze verblijven er niet fulltime, maar als het voor hun onderzoek nodig is, kunnen ze -hierin gefaciliteerd door De Energiefabriek- in Apeldoorn blijven slapen.

Het project gaat vandaag officieel van start. De 28 TU/e-studenten worden vanochtend op het Apeldoornse stadhuis ontvangen door wethouder Detlev Cziesso.

Deel dit artikel