Inspiratie voor een duurzaam Zutphen
Een waterkrachtcentrale in de IJssel bij Zutphen is niet zo’n goed idee, maar met slimme techniek gaat de brug over de rivier wel langer mee. Zutphense ambtenaren volgden gistermiddag aandachtig de eindpresentaties van masterstudenten Sustainable Energy Technology. Voor het System Integration Project hadden die namelijk de mogelijkheden voor duurzame infrastructuur en energievoorziening voor de oude Hanzestad onderzocht.
“Het is verbazingwekkend hoeveel de studenten in een paar maanden hebben geproduceerd”, vindt Ben Habets van de gemeente Zutphen. “En veel van de ideeën zijn voor ons ook heel bruikbaar. In ieder geval weten we nu dat het geen zin heeft om energie op te wekken in de IJssel. Het is prettig om te weten dat we daar niet meer naar hoeven te kijken.” De aanbevelingen over het aanleggen van elektrische verwarming in de IJsselbrug, en de mogelijkheden om de brug ijsvrij te houden met slimme sproeiertjes, zal Habets zeker doorspelen aan een collega. “De brug wordt binnenkort gerenoveerd, dus de timing van dit project is wat dat betreft ideaal.”
Verdeeld over vier hoofdthema’s zijn acht groepjes van elk zes studenten aan de slag gegaan met de uitdaging om de gemeente Zutphen duurzamer te maken. De oplossingen varieerden van het voor de hand liggende aanbrengen van ledlampen in straatverlichting, tot futuristische plannen om energie op te wekken uit de voetstappen van wandelaars. De studenten gaven daarbij ook meteen een analyse van de kosten, opbrengsten en haalbaarheid van de projecten. Ledlampen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee, terwijl ‘energy from footsteps’ nog de meeste potentie lijkt te hebben als toeristische attractie.
Voor een waterkrachtcentrale stroomt de IJssel te traag, zo bleek onverbiddelijk uit de analyses. En voor een volledig duurzame elektriciteitsvoorziening zouden binnen de gemeenten 52 windmolens moeten komen, of ruim anderhalve vierkante kilometer aan zonnecellen. Geen haalbare kaart, zo concludeerden de studenten. De eerste prijs ging naar een groepje met een gedegen analyse van de mogelijkheden om de warmtevoorziening van de Gelderse gemeente te verduurzamen. Een uitgekiende combinatie van restwarmte, zonnecollectoren en biogasinstallaties zou voor een broeikasgasloze warmtevoorziening moeten zorgen.
Integrale invoering van een dergelijk plan zal lastig zijn, denkt Habets. Vooral aan biogas zitten in de praktijk nog wel wat haken en hogen, zo weet de gemeenteambtenaar. Enthousiaster is hij over de tips om iets te doen met flexibele zonnecellen en de mogelijkheid om de energiebehoefte van de inwoners af te stemmen op het aanbod van duurzame energie. “Uit elk rapport kunnen we wel iets halen; in ieder geval levert dit project ons veel nieuwe ideeën op.”
Het is het vijfde jaar dat de opleiding Sustainable Energy Technology voor het System Integration Project samenwerkt met externe partijen, vertelt hoogleraar Sjef Cobben – tot vorig jaar verantwoordelijk voor het vak en bij de eindpresentaties aanwezig als jurylid. “Soms is dat een gemeente, zoals vorig jaar Apeldoorn, maar de jaren daarvoor hebben we ook samengewerkt met stichting KIEN.” Regelmatig worden de ideeën uit het project verder uitgewerkt, zegt hij. “Voor de gemeente Bronckhorst is bijvoorbeeld een afstudeerder aan de slag gegaan met een isolatieproject en zijn er naar aanleiding van dit project zonnepanelen geïnstalleerd op daken van boerderijen.”
Discussie