
- Student , Campus
- 22/03/2014
Met Stella en AMIGO op een selfie
De 'Tour van Van Gijzel' zou hij kunnen heten; een door de gemeente opgezette kennismakingsronde die Eindhovense burgers dagbezoekjes gunt achter normaal gesloten deuren in de stad. Met de burgervader zelf als gids. Vrijdag streek hij met een gevolg van zo'n twintig nieuwsgierigen neer op de TU/e-campus. In het middelpunt van hun belangstellling stonden Solar-winnaar 'Stella' en robot AMIGO, twee trotse 'uithangborden' van de universiteit.
De bezoekers konden dit technisch vernuft nu eens van dichtbij bewonderen, aanraken, de bedenkers en makers ervan bevragen. Of er in het geval van Solar-auto Stella zelfs even in plaats nemen voor een leuke selfie. Op het mini-voetbalveld van TechUnited mocht de 11-jarige Bart Maes proberen een vrije trap van een voetballende robot uit het doel te houden. Het lukte 'm zowaar, tot zijn zichtbare opluchting.
Het viel een hoop bezoekers op dat 'die Stella er eigenlijk best kaal uitzag van binnen'. En dat het niet van vandaag op morgen is, voordat dit prototype in productie wordt genomen en zich als serieus alternatief in het verkeer waagt. Maar er was ook bewondering over de actieradius en voor de ruimte die de auto biedt. Hoewel.... de burgemeester moest zich bijna dubbelvouwen om zich in het lage gevaarte te wurmen.
Ook kregen de mensen een klein college van Carlo van de Weijer, directeur Strategic Area Smart Mobility. Hij vergeleek de auto van de toekomst met een smartphone op wieltjes, die het milieu spaart en ons straks heelhuids en zonder fileleed van A naar B brengt. En –niet onbelangrijk– de regio een hoop werkgelegenheid oplevert. Een bespiegeling die het gezelschap hoofdzakelijk zestigplussers schouderophalend aanhoorde. Rijden op zonne-energie: zouden ze het ooit zelf nog meemaken?
“Wat gaat die Stella ons kosten?”, wilde iemand weten. Een voorzet die de burgemeester dankbaar inkopte: “Dat doet er niet zoveel toe. Het gaat om de innovatieve winst die we er hier mee ophalen. Een raketvlucht is ook onbetaalbaar. Maar diezelfde ruimtevaart heeft ons wel de tefalpan opgeleverd.”
Het bezoek nam ook een kijkje bij AMIGO, de keurig opgevoede robot, die een demonstratie gaf van zijn opruimende kwaliteiten. Het ene na het andere blikje liet hij in een vuilnisbak verdwijnen. “Hee, die moet ik ook een hebben thuis”, sprak een bezoeker grappend. “Dan kan mijn vrouw de deur uit.”
Met een goodybag van de TU/e als aandenken, keerde het gezelschap na een paar uur huiswaarts. Ze hadden Stella en AMIGO toch weer een beetje beter leren kennen.



Discussie