
- Student
- 31/03/2014
TU/e’ers met “winstkans van bijna nul” de Noordzee op
Waren het vorig jaar de ongunstige windrichting en snijdende kou waardoor de Race of the Classics-vloot Engeland niet haalde - dit jaar zou het mooie weer juist de route kunnen frustreren. De stemming binnen Team Eindhoven, al jarenlang deelnemer aan deze zeilklassieker voor studenten, is er niet minder om. Zelfs de “winstkans van bijna nul” deert de TU/e’ers niet.
De Morgenster is het schip waarop Team Eindhoven zich vandaag, net als voorgaande jaren, in de jaarlijkse zeilstrijd heeft gestort. Naast de negenkoppige vaste bemanning zijn 26 TU/e-studenten van verschillende faculteiten aan boord, die het achtenveertig meter lange schip zo soepel en vlot mogelijk over de Noordzee moeten zien te loodsen.
De ‘Rees’ beleefde vanmiddag haar showstart in de Rotterdamse Veerhaven. Vanavond om zes uur begint in Vlissingen de eerste echte etappe, die de deelnemers via stops in België en Engeland naar de finish in Amsterdam (komende zondag) moet brengen.
Net als vorig jaar is het overigens maar de vraag of de vloot de overkant van de Noordzee gaat bereiken. Op maandag is de wind in elk geval niet hard genoeg om naar Engeland te varen, stelt Maarten Vermeulen, voorzitter van Team Eindhoven. “Maar aan het einde van de week wordt het waarschijnlijk beter, dan hebben we wel een kans.”
Sinds september is Team Eindhoven bezig geweest met de voorbereidingen voor de Race of the Classics (ROTC). Die waren overigens vooral organisatorisch van aard - op het vlak van zeilen weten de studenten maandagochtend eigenlijk nog niks, afgezien van een korte instructie op de open dag gisteren in de Rotterdamse Veerhaven. “De rest leert de bemanning ons gedurende de week.”
Het is de bedoeling dat de studenten de Morgenster zoveel mogelijk zelf gaan bestieren. De krappe slaapvertrekken onderin het schip zullen ze volgens Vermeulen dan ook niet langer bemannen dan strikt noodzakelijk, “ik verwacht dat we vooral veel uren aan dek gaan doorbrengen”.
De clipper-brik waarop de TU/e’ers varen, is volgens Vermeulen één van de oudste schepen in de race, “met nauwelijks nieuwe technologie aan boord, behalve om onze positie door te geven aan de wedstrijdleiding. Bijna alles wordt met de hand gedaan en we moeten regelmatig met een heel team de mast in”.
Hoe vlot de Eindhovense studenten het zeilen mogelijk ook in de vingers krijgen; de winstkansen voor het team zijn “zo ongeveer nul”, schat voorzitter Vermeulen in. Met dank aan de derde plaats van vorig jaar kreeg het team bij de start van vandaag een stevige handicap toebedeeld, die meeweegt bij de eindklassering, om de uiteenlopende boten een evenredige kans te geven.
Het team gaat dan ook vooral voor de Race Achievement Award (RAA), de prijs voor het best georganiseerde en gezelligste team die de Eindhovenaren vorig jaar óók al in de wacht sleepten. Zaterdagavond kunnen de TU/e’ers zich qua gezelligheid in elk geval bewijzen als ze in IJmuiden, samen met hun havenburen van Nyenrode en de Vrije Universiteit, op de drie boten een groot feest geven voor de hele vloot.





Discussie