Marijn Grootjans. Foto | Rien Meulman

Sluitstuk | Verhelderende voetbalplaatjes gaan wereldwijd

Voetbalfan, middenvelder en masterstudent W&I Marijn Grootjans klopte voor zijn afstudeerproject aan bij Infostrada Sports, een bedrijf gespecialiseerd in sportstatistieken. Uit de berg voetbaldata die zij genereren wilde hij graag een mooi ‘plaatje’ maken dat de kern van een wedstrijd in een oogopslag weergeeft. Zijn model ‘de Wave’ ging uiteindelijk tijdens het afgelopen WK de hele wereld over.

Er wordt tijdens en vooral na een grote voetbalwedstrijd heel wat geanalyseerd en gediscussieerd. Maar vaak zegt een beeld meer dan de spreekwoordelijke duizend woorden. En om dat beeld draaide het afstudeerproject van Marijn Grootjans: hoe kun je op elk willekeurig moment van een voetbalwedstrijd meteen zien wie het bovenliggende team is? Het idee lijkt simpel, de resulterende grafieken zien er strak en helder uit. Maar dat er achter zo’n plaatje heel wat rekenwerk en al snel zo’n duizenden programmeerregels zitten, weten maar weinigen, zegt Marijn.

“Er gebeurt tijdens een wedstrijd van alles op het veld, gemiddeld ongeveer honderdvijftig events. Dat zijn doelpunten, schoten en corners, maar ook buitenspel of het geven van een rode of gele kaart. Per event heb ik eerst gekeken hoe zwaar deze moest meetellen om zo goed mogelijk de ervaring van de toeschouwer te benaderen. Want hoewel je er zelf heel nuchter tegenaan moet kijken als je aan het rekenen bent, komen er tijdens een potje voetbal heel wat emoties los. Die moet je niet onderschatten”, zegt Marijn.

Naast de vele uurtjes achter de computer praatte Marijn ook met voetbal(analyse)experts, dankzij het uitgebreide netwerk van Infostrada Sports. “Het is enorm complex om een gehele voetbalwedstrijd op de juiste manier in een grafiek te stoppen. Hoe moeten we de events benaderen, welke statistieken geven aan welk team de meeste aanvalsdrift heeft, en wat reflecteert de wedstrijd het best - goals of alle schoten? En er moest ondertussen flink doorgewerkt worden. Ik startte in februari, maar had al snel het WK in juni als harde deadline.”

Zijn noeste arbeid werd beloond. Tijdens het WK lanceerde Infostrada Sports ‘de Wave’, naar het model van Marijn. De kleurige golvende grafieken zijn ondertussen populair bij diverse internationale media en worden door veel voetballiefhebbers via Twitter gedeeld. “De Wave geeft zeker nieuwe inzichten in een voetbalwedstrijd, het is voor diverse media een toegevoegde waarde bij een analyse tijdens de rust of na de wedstrijd. Toch zijn er nog wel wat verbeterpunten. Zo wegen bijvoorbeeld alle doelpunten even zwaar, terwijl het laten meetellen van het aantal nog te spelen minuten en de stand op dat moment een realistischer beeld zouden geven. En het zou handig zijn direct te kunnen zien welke events aan een grafiek-piek hebben bijgedragen. Dat geeft ook een coach extra mogelijkheden, zeker als we een live versie kunnen realiseren. Heeft een speler al een aantal ‘grote’ kansen verprutst - dan is het tijd voor een wissel. Heel duidelijk toch?”

Naast de Wave-grafiek bedacht Marijn in de laatste weken van zijn stage ook nog een manier om schoten in beeld te brengen, zodat de efficiëntie van een individuele speler snel zichtbaar is. En hij heeft nog veel meer ideeën aangedragen om Infrostrada Sports te laten zien hoeveel nuttige informatie er uit de gigantische berg voetbaldata gehaald kan worden. Niet in een lange tabel, maar liever een fraaie grafiek. Nu maar hopen -het is nog even afwachten, gepraat over een vervolg wordt er wel- dat Marijn ook daadwerkelijk met al die nieuwe grafieken aan de slag kan gaan.

Deel dit artikel