Eindhovense wind-app helpt cruiseschip het dok in

Het grootste cruiseschip ter wereld, de Oasis of the Seas, moest deze ochtend in de Rotterdamse haven voor onderhoud in het dok van Keppel Verolme gemanoeuvreerd worden. Promovenda Wendy Janssen van Bouwkunde ontwikkelde samen met hoogleraar Bert Blocken een wind-app voor deze precaire operatie.

De Oasis of the Seas is een enorme kolos van 362 meter lang, 65 meter hoog en 60 meter breed. Deze ochtend arriveerde het cruiseschip bij het dok van Keppel Verolme, waar het de komende twee weken een onderhoudsbeurt krijgt.

Wind speelt bij die operatie een zeer belangrijke rolm zegt Bert Blocken, hoogleraar Building Physics bij de faculteit Bouwkunde. “Vooral bij de Wilhelminapier, waar veel hoge gebouwen omheen staan, is het cruciaal om te weten welke krachten de wind daar veroorzaakt”, aldus Blocken, “zeker bij een schip van deze omvang. De zijkanten van de boot zijn op zichzelf al enorme windvangers.”

Het Havenbedrijf Rotterdam vroeg al in een vroeg stadium om voor deze operatie een windmodel en bijbehorende wind-app te ontwikkelen. Volgens Blocken ligt de opdracht in het verlengde van de grote windstudie van de Tweede Maasvlakte waar hij en promovenda Wendy Janssen sinds eind 2013 mee bezig zijn.

De resultaten hiervan moeten er straks voor zorgen dat schepen efficiënter en dus sneller de Rotterdamse haven kunnen binnenvaren. Blocken: “Want als dat sneller gaat doordat men beter kan anticiperen op de actuele windsituatie, betekent dat dat de haven per dag meer schepen kan verwerken.”

Als voorbereiding op de operatie van vandaag is eerder dit jaar al onderzocht hoe de windinteractie was tussen een ander groot cruiseschip, de MS Princess, en de bebouwing. De wind-app die uiteindelijk is ontwikkeld, werd vandaag gebruikt door mensen van het loodsbedrijf en door projectleiders van het Havenbedrijf Rotterdam. Volgens Blocken zijn gisteren de laatste punten nog doorgesproken met een projectleider van het Havenbedrijf en is de operatie vandaag goed verlopen.

Deel dit artikel