Gustavo Ostos Rios met zijn Interactive Soundscape. Foto | Bart van Overbeeke

Sluitstuk | Schuif jezelf ontspannen in slaap

Nog even snel even een tweet wegsturen of een korte Facebook-post, het zijn vaak de laatste handelingen die je doet voordat je gaat slapen. Maar volgens recent afgestudeerde ID’er Gustavo Ostos Rios kun je op een veel ontspannener manier je bed inkruipen. Vogeltjes, ruisende bomen of wegdromen aan zee, het kan met zijn ontwerp Interactive Soundscape.

Het oogt heel strak: vier houten balkjes in een metalen frame. Ze nodigen uit tot interactie; wat gebeurt er als je een balkje verschuift? Al snel tovert Gustavo Ostos Rios, net afgestudeerd aan de faculteit Industrial Design, een aangename compositie uit de Interactive Soundscape. Het is alsof we ons wanen in een Zweeds bos met enkel een klaterend beekje, blaadjes die door de wind bewegen en wat vogels op de achtergrond. Mensen die meer met stadsgeluiden hebben, kunnen aan de slag met een rustige conversatie of een langsrijdende trein. Voor ieder wat wils, meent Gustavo. “Door bezig te zijn met geluid leg je je focus op het hier en nu. Gedachten laat je makkelijker los, zodat je niet al piekerend gaat slapen. Maar geluid is ook iets heel persoonlijks, zeker als het een ontspannend effect moet hebben. Je kunt daarom straks losse chipjes bestellen met geluiden die voor jou betekenis hebben en zo je eigen relax-sound samenstellen.”

Het was voor de Zuid-Amerikaanse Gustavo al snel duidelijk dat hij tijdens zijn afstudeerproject ‘iets met muziek’ wilde doen. In Venezuela tourde hij na zijn bachelor als bassist in een rockband het land rond, en ervoer hoe belangrijk muziek voor hem is. Dat wil hij ook anderen meegeven. In een zoektocht naar het gebruik van muziek stuitte hij op de positieve effecten van geluiden bij het slaapproces. “De overgang van actief naar slapen gaat geleidelijk. Er zijn activiteiten die het tot rust komen bevorderen, zoals een boek lezen, wat ademoefeningen doen of lekker met een kop thee op de bank. Het gebruik van (telefoon)schermen werkt averechts. Je bent te druk bezig en ook vermindert het licht dat van de schermen afkomt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Mensen onderschatten het belang van voldoende slaap. Zelf heb ik mijn werkritme helemaal omgegooid toen ik las over de risico's van slaaptekort. Ik lig tegenwoordig bijna elke avond om elf uur in bed en sta om half negen op de campus. Nog efficiënt ook.”

Het stond voor Gustavo dus vast dat hij iets schermloos moest maken. Maar een simpel ontwerp met zo min mogelijk visuele informatie bleek een hele uitdaging. Tijdens de Dutch Design Week afgelopen oktober stond Gustavo met een prototype op de expositie Mind the Step. Bezoekers waren enthousiast, evenals de latere proefpersonen met slaapproblemen. Uit een dagboekje dat ze een week moesten bijhouden bleek dat hun nachtrust door gebruik van Interactive Soundscape daadwerkelijk verbeterde. “Geweldig dat muziek en geluid zo’n uitwerking hebben. Het zou mooi zijn als meer mensen Interactive Soundscape kunnen gaan gebruiken. Met samenwerkingspartner Kalkmann Soundsystems onderzoeken we nu of we op kleine schaal mijn ontwerp op de markt kunnen brengen, voorlopig is het nog toekomstmuziek.”

Eerst is er nu tijd voor een uitgebreid familiebezoek in Venezuela. Bij terugkomst start Gustavo zijn banenjacht; ooit hoopt hij als zelfstandig ontwerper aan de slag te kunnen. En nu zijn studie afgerond is, wacht ook zijn gitaar. Want hoewel hij thuis veel pingelt, wil hij toch ook wel weer eens met andere muzikanten “ouderwets lekker rocken”.

Deel dit artikel