Koert van Mensvoort. Foto | Jeroen Broekmans

Koert van Mensvoort nieuw lid Akademie van Kunsten

De Akademie van Kunsten, die vorig jaar van start ging op initiatief van de KNAW, krijgt er zestien nieuwe leden bij. Een van hen is TU/e-onderzoeker en docent bij ID Koert van Mensvoort die we onder andere kennen van de Nano-supermarkt en zijn piramide van technologie.

De Akademie van Kunsten telt nu 35 leden, afkomstig uit de wereld van muziek, design, dans, film, beeldende kunst, mode, theater, poëzie en architectuur. Ze wil de stem vertolken van de kunsten in de Nederlandse samenleving, inclusief de politiek, en de interactie tussen kunst en wetenschap bevorderen. Dat gebeurt vooral in samenwerking met leden van de KNAW en De Jonge Akademie. 

In een mailwisseling noemt Koert van Mensvoort zijn benoeming een grote eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid. “De officiële installatie is pas op 1 april, maar ik verheug me er nu al op om kunst en wetenschap verder met elkaar te verbinden.”  
Voor TU/e'ers die willen weten waar hij zich mee bezighoudt heeft Van Mensvoort een tip: “Het is wellicht interessant om mijn publicatie over de piramide van technologie te lezen. Ook te zien als handige TEDx Talk.”

De KNAW roemt Koert van Mensvoort om zijn kwaliteiten als spreker, zijn gastoptredens in media en zijn organisatietalent van evenementen en op tal van websites.
‘Als kunstenaar en wetenschapper houdt Koert van Mensvoort (1974) zich bezig met nieuwe technologieën. Hij concentreert zich op het concept Next Nature: technologie is zo alomtegenwoordig, complex en autonoom dat we het als next nature, als natuur, zijn gaan ervaren. Van Mensvoort studeerde computerwetenschappen aan de TU Eindhoven, waar hij ook promoveerde en nog parttime werkt, en design aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Voor zijn ideeën zoekt hij steeds passende en verrassende vormen, zoals de Nano-supermarkt, een rondreizende SRV-bus met nog niet uitvoerbare maar mogelijke toepassingen van nanotechnologie, Het Kweekvlees Kookboek, de Rise and Fall of Rayfish footwear, een online project over een fictief bedrijf dat gepersonaliseerde schoenen maakt van genetisch gemodificeerd roggeleer en de Datafountain die realtime wisselkoersen omzet in een waterfontein, waarmee hij internetdata zichtbaar maakte.’

Andere nieuwe leden van Akademie van Kunsten zijn bijvoorbeeld Jurgen Bey, Irma Boom en Adriaan Geuze. Jurgen Bey (1965) hoort bij de generatie die in de jaren negentig Dutch Design groot heeft gemaakt. Hij wordt een van de eerste conceptuele ontwerpers van Nederland genoemd en is onder meer docent aan de Design Academy Eindhoven. Grafisch ontwerper Irma Boom (1960) is allereerst bekend vanwege haar boekontwerpen en sinds 1992 verbonden aan Yale University in de Verenigde Staten.
Adriaan Geuze is buitengewoon hoogleraar aan Wageningen Universiteit. In de stedenbouw- en landschapsarchitectuur heeft Adriaan Geuze (1960) wereldwijd een grote reputatie, aldus KNAW.

De feestelijke installatie van de nieuwe leden is op woensdag 1 april in de Amsterdamse Stadsschouwburg.
Vanaf mei 2015 zal de nominatieprocedure voor de volgende vijftien leden van start gaan.

Deel dit artikel