TU/e-student helpt bevolking Nepal na verwoestende bevingen
Tobias Ouwerkerk, TU/e-student Operations, Management and Logistics, is onlangs vanuit Singapore halsoverkop naar Nepal vertrokken. Daar helpt hij de slachtoffers van de aardbevingen via Nepal Grassroots Recovery, een organisatie die een vriend van hem mede heeft opgericht.
Een klim naar Mount Everest's Basecamp in Nepal, waar zijn vriend Robbert Groenen verblijft. Dat was het eigenlijke doel van Tobias Ouwerkerk, die voor zijn stage in Singapore zat, ter afsluiting van zijn buitenlandverblijf. "Het moest de klap op de vuurpijl worden na een geweldig semester in Zuidoost-Azië. ‘Onze reis eindigen met een knal’, dat was het plan", vertelt Ouwerkerk.
Totdat Nepal op 25 april werd getroffen door een aardbeving met een kracht 7,8 op de schaal van Richter. Ouwerkerk: "We realiseerden ons meteen dat onze geplande klim onmogelijk kon doorgaan." Hulp bieden, was wat de Nederlanders voor hun gevoel moesten doen. Groenen richtte daarop, samen met enkele anderen, de organisatie Nepal Grass Recovery op; Ouwerkerk sloot zich daarbij aan. "We zagen de behoefte aan structurele en duurzame oplossingen voor de lange termijn en de behoefte om doelgericht te werk gaan", aldus de TU/e'er.
De organisatie heeft als doel de ontheemden van Nepal aan dringende voedselhulp en onderdak te helpen. Vanwege het naderende moessonseizoen werkten de vrijwilligers volgens Ouwerkerk vijftien uur per dag om hulp te bieden aan de mensen in de verwoeste dorpen in de afgelegen gebieden van Sindhupulchowk, Nepal. Dat gebied werd het ergst getroffen.
Nepal Grass Recovery is een kleine organisatie, "daarom kunnen we sneller handelen en zijn we flexibeler dan de grotere hulporganisaties". vertelt Ouwerkerk. "We waren vaak zelfs de eersten die bij afgelegen dorpen kwamen, waar de behoefte aan hulp juist het grootst was."
Work hard, work smart, dat is het motto van de hulpverleners. "Een voorbeeld hiervan is dat we materiaal gebruiken dat wordt gebruikt voor regenjassen en dat we lokale naaisters inhuren die er schuilplaatsen van maken. Doordat we produceren, en niet alleen aanschaffen, vermijden we de concurrentie met andere organisaties met betrekking tot de lokaal beschikbare tenten." Alle productiekosten -één Amerikaanse dollar per vierkante meter- komen daardoor ten goede aan Nepal, benadrukt de TU/e-student.
Hij vervolgt: "Terwijl de goederen aan het dorp worden geleverd, gaat een deel van ons team naar de volgende dorpen om daar de situatie te beoordelen en de benodigde hulp voor de volgende dag voor te bereiden. Bij aankomst verdelen we rijst onder de vrouwen in het dorp met de hulp van de dorpsleiders." Hiermee wordt volgens Ouwerkerk voorkomen dat de hulpgoederen worden ingezet om te kunnen onderhandelen over seksuele gunsten en uitbuiting. "Dat gebeurt vaak in dergelijke situaties."
De hulporganisatie verschuift haar acties volgens Ouwerkerk nu langzaam "van kortetermijn- naar langetermijnoplossingen. We experimenteren met het bouwen van huizen die niet te duur zijn én in korte tijd gebouwd kunnen worden. Deze sand bag houses kosten ongeveer honderd Amerikaanse dollar, blijven minstens twintig jaar staan en het kost slechts een paar dagen om ze te bouwen".
In de weken na de eerste beving nam de stress langzaam af bij mensen, vertelt Ouwerkerk, "ook bij ons. Maar met de tweede beving nam de door chaos gedreven paniek weer hand over hand toe. Robbert en ik vertrokken uit het centrum van Kathmandu, omdat we bang waren voor nieuwe naschokken". Een dag later gingen ze echter alweer terug "omdat we het gevoel hadden dat we tussen de bevolking hoorden te zijn en moesten helpen waar we kunnen".
Ouwerkerk zegt dat hij veel mooie momenten heeft beleefd, "ik heb voor een glimlach gezorgd bij veel mensen en heb veel steun gevoeld vanuit het thuisfront". Maar mindere momenten waren er volgens de student zeker ook, "waarbij ik me hulpeloos voelde en afschuwelijke dingen heb gezien. De afgelopen weken zijn als een achtbaan geweest. Maar hey, ik leef - en ik voel me meer levend dan ik me ooit heb gevoeld!".

Discussie