Luifel tegen windoverlast Nieuwe Emmasingel

Aan woontoren De Admirant in Eindhoven wordt momenteel op elf meter hoogte een windluifel geplaatst, die de windoverlast in de Nieuwe Emmasingel moet wegnemen. De luifel is op verzoek van bouwbedrijf Heijmans ontworpen door TU/e-hoogleraar Bert Blocken en zijn promovenda Wendy Janssen. Als de luifel klaar is, zouden de mensen in de winkelstraat een negen keer kleinere windkracht moeten ervaren dan nu het geval is.

Windoverlast komt bij veel hoge gebouwen in Nederland voor: Het Rabobank-gebouw bij Utrecht CS, het Paleis van Justitie in Den Bosch of het stadhuis in Den Haag zijn bekende voorbeelden. “In het algemeen geldt dat een hoog gebouw omringd door vlak terrein windhinder geeft”, zegt Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica. “Maar een studie naar de mogelijke windeffecten vormt geen standaard onderdeel in de ontwerpfase van een nieuw gebouw. Om windoverlast te voorkomen, is het wellicht een goed idee om dat verplicht te stellen.”

Ook aan de Nieuwe Emmasingel is sinds de bouw van de 105 meter hoge woontoren De Admirant sprake van serieuze windoverlast. Reden voor Heijmans om Blocken te benaderen. Samen met promovendus Wendy Janssen bracht die met computersimulaties en uitvoerige metingen ter plaatse de windstromen in het stratenblok in kaart.

De TU/e’ers ontdekten dat de wind vaak recht op de hoge woontoren gericht is en dan naar beneden wordt afgebogen en in de omliggende straten, voornamelijk aan de Nieuwe Emmasingel, wordt afgevoerd. Zijn oplossing is een vrij grote luifel -750 vierkante meter- van staal en glas die op 11 meter hoogte wordt bevestigd aan De Admirant. De wind wordt zodoende op die hoogte afgevoerd, zodat voetgangers vrijwel geen last meer hebben. De luifel, die momenteel wordt geplaatst door bouwbedrijf Heijmans, is naar verwachting eind oktober gereed.
 
De luifel zou moeten zorgen voor een negen keer kleinere windkracht op mensen. Omgerekend naar windkracht in Beaufort betekent dit bijvoorbeeld dat wanneer nu windkracht zeven zou gelden in de winkelstraat, het mét luifel verminderd zal worden tot windkracht drie. Windkracht negen wordt teruggebracht tot vier. “De winkelstraat helemaal windstil maken, is onmogelijk”, aldus Blocken. “Dan zou je de hele straat moeten afsluiten. Maar binnenkort zal het merendeel van de tijd slechts een aangenaam briesje waaien.”

Bron: Persdienst TU/e

Deel dit artikel