Solar Team moet recordpoging in VS afblazen

Solar Team moet recordpoging in VS afblazen

Solar Team Eindhoven zal morgen, vrijdag 2 december, geen recordpoging ondernemen voor de snelste elektrische auto die duizend kilometer aflegt op één lading. Een financiële tegenvaller, volgens het team het gevolg van tekortschietende communicatie vanuit het organiserende orgaan FIA, liet de studenten geen andere keuze. Inmiddels zijn de teamleden terug in Nederland.

Enkele maanden geleden maakte het team het voornemen tot de recordpoging op de Texaanse Uvalde Proving Grounds bekend, waarna Stella Lux al snel richting Verenigde Staten werd verscheept. Anderhalve maand voordat ook het team richting de andere kant van de Atlantische Oceaan zou gaan, werd echter duidelijk dat de kosten voor het kunnen uitvoeren van de recordpoging veel hoger uitvielen dan verwacht.

Manager Tom Selten van 'team 2015' laat weten dat de ploeg uiteindelijk geen andere mogelijkheid zag dan de poging af te blazen. “Het budget was al helemaal rond qua verblijf”, vertelt Selten. “Onze eigen schatting van de kosten, gebaseerd op oude recordpogingen in Australië door een Australisch team, kwam ongeveer drie keer zo laag uit. Toen we de vraagprijs van het organiserend orgaan FIA (Federation Internationale de l'Automobile, red.) doorkregen, dachten we dat de Amerikanen een typfout hadden gemaakt, of dat ze ons verkeerd hadden begrepen. Er kwam echter geen aanpassing van het bedrag en er was duidelijk ook geen ruimte voor onderhandelingen."

Volgens Selten was FIA ook niet in staat om een transparante begroting van de kosten te overleggen, "waardoor we onze partners ook niet konden vragen het verschil af te dekken”.

Ondanks dat de recordpoging slechts een klein onderdeel was van de tour die het team de afgelopen weken door de VS gemaakt heeft, kwam het toch als een grote teleurstelling, aldus Selten. "We hadden al de nodige aanpassingen aan Stella Lux uitgevoerd om de auto te prepareren voor de recordpoging."

Het team was met zes man afgereisd richting de VS om daar samen met partners NXP, ETF Ride Systems en de TU/e nogmaals aandacht te genereren voor de ontwikkelingen in de regio Eindhoven. Van 11 tot en met 30 november was het team achtereenvolgens in Orlando en Austin voor verschillende evenementen.

Een van de hoogtepunten was het ritje dat de burgemeester van Austin (links op de foto) mocht meemaken in Stella Lux. “Austin is een hele bijzonder plek”, aldus Selten. “Het is eigenlijk een heel progressieve stad in een zeer conservatieve staat. De burgemeester vertelde ons zich af en toe te voelen als een blauw besje in een grote pan met tomatensoep.”

Gisteren zijn de teamleden teruggekeerd naar Nederland. Stella Lux zal nog even in Amerika blijven staan, waar ze in januari een van de highlights is in een handelsmissie die wordt geleid door economieminister Henk Kamp, die ook Silicon Valley zal aandoen.

Het is vrij onwaarschijnlijk dat het team op korte termijn een nieuwe missie zal opzetten om het record te pakken. Onder meer omdat Stella Lux door het nieuwe team, dat in 2017 aan de World Solar Challenge zal deelnemen, gebruikt gaat worden voor tests. Daarnaast zijn de benodigde faciliteiten om een dergelijk record te vestigen, in Europa niet beschikbaar. Wel bekijkt het team nog de mogelijkheden om een record neer te zetten via het Guinness Book of World Records of vergelijkbare instanties.

Deel dit artikel