SustainaBul opnieuw naar Wageningen Universiteit

Voor de vijfde keer op rij is de Wageningen Universiteit uitgeroepen tot de meest duurzame hogeronderwijsinstelling van Nederland, op de voet gevolgd door de TU/e. Voor de renovatie van het Hoofdgebouw ontvangt de TU/e de prijs voor het 'meest iconische project'. Deze prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Voor de uitreiking van de jaarlijkse SustainaBul rangschikken de ‘Studenten voor Morgen’ universiteiten en hogescholen op volgorde van duurzaamheid. Ze sturen de instellingen een vragenlijst en geven punten op grond van de antwoorden en bewijsstukken. 

Wageningen Universiteit scoort opnieuw het hoogst, op de voet gevolgd door de TU/e. De Universiteit Leiden staat op de derde plaats en de Vrije Universiteit Amsterdam stijgt van de zevende naar de vierde positie.

De hoogst genoteerde hogeschool is Avans op de zevende plaats. In eerdere jaren liep de Hogeschool Utrecht voorop, maar nu niet meer. Ook de ‘groene’ hogeschool Van Hall Larenstein passeert de Utrechters en de Hanzehogeschool Groningen komt met hen op gelijke hoogte.

Duurzaam personeelsbeleid 

De vragen van de studenten gaan onder meer over onderwijs en onderzoek: is het thema duurzaamheid in het lesprogramma verweven en doen medewerkers onderzoek naar bijvoorbeeld milieuvriendelijke technieken?

Maar ook de bedrijfsvoering komt aan bod en dan blijkt duurzaamheid een breed begrip. Niet alleen vegetarisch eten in de kantine weegt mee, maar bijvoorbeeld ook het ‘duurzame’ personeelsbeleid: is er aandacht voor seksegelijkheid, diversiteit, gezondheid en geluk?

Voor het eerst is er ook een award uitgereikt voor het ‘meest iconische project’. Die prijs gaat naar de TU/e. Bij de renovatie van het Hoofdgebouw, dat nu bekend staat onder de naam Atlas, worden zoveel mogelijk materialen hergebruikt en wordt het gebouw zo energiezuinig mogelijk gemaakt.

Volgens het persbericht is bij alle deelnemende instellingen een 'duidelijke toename' in duurzaamheid merkbaar. Er deden elf universiteiten en negen hogescholen aan de ranglijst mee.

Deel dit artikel