En hoe is het in Milaan?

Johnno Bakker en Xavier Fortes Goncalves verblijven beiden aan de Politecnico di Milano. Ze hebben zich bezig gehouden met de productie van waterstof uit biogas. Beide studenten schreven een verhaal over hun ervaringen.

door

De bijdrage van Johnno Bakker:
Buona giornata! Een innovatief project in een prachtig land als Italië met een rijke historie zijn de perfecte ingrediënten voor een uitwisselingsprogramma van drie maanden. Aan de universiteit van Milaan, Politecnico di Milano, heb ik mij onderworpen aan de Italiaanse cultuur en saamhorigheid. Met een medestudent, Xavier Fortes Goncalves, hebben wij onderdeel uitgemaakt van het Europeese Project, BIONICO, dat waterstof produceert uit biogas.

Het begon in september, toen Novate Milanese - een dorpje met twintigduizend inwoners -  er twee Nederlandse studenten bij kreeg. Een prima locatie om het leertraject te combineren met het Italiaanse leven. Vooral de eigenaren van het lokale kroegje La Campana di Vetro en pizzeria Il Dollaro waren blij met de komst. Elke week een goedgevulde pizza met een Italiaanse voetbalwedstrijd was vaak een standaardroutine in onze weekindeling.

Een tip is om je aan te sluiten bij het ESN (Erasmus Student Netwerk) van Milaan om het maximale uit je ervaring te halen. Er zijn vaak studentenaanbiedingen om goedkoop te eten, een kookles te volgen, theaters en musea te bezoeken tegen een schappelijke prijs of een Italiaanse wedstrijd van AC of Inter Milan in het stadion Giuseppe te volgen. De Milaanse traditie aperitivo is een aanrader voor elke student. Voor tien euro heb je één drankje en onbeperkt eten. Houd er in het centrum van Milaan wel rekening mee dat servicekosten worden gerekend vanaf het moment dat je aan een tafel gaat zitten.

Het hoogtepunt van het uitwisselingsprogramma was de mogelijkheid om Italië optimaal te verkennen. Ik heb een roadtrip over het vasteland gemaakt met mijn vriendin, medestudent en zijn vriendin. Het openbaar vervoer in Italië heeft een breed netwerk om de mooiste steden te bezoeken en is betaalbaar. Met de trein hebben we in een ruime week tijd Milaan, Venetië, Rome, Florence en Genua bezocht. Elke stad heeft zijn eigen historische achtergrond, kookspecialiteiten en schoonheid.

Italië is een ideale bestemming om je persoonlijk te ontwikkelen als student ondanks dat er weinig Engels wordt gesproken buiten de universiteit om. Daarentegen compenseren de heerlijke gerechten, betaalbare activiteiten en een kunstachtig landschap veel. Alles overziend ben ik een ervaring rijker die ik niet had willen missen.

De bijdrage van Xavier Fortes Goncalves:

Na het afronden van de opleiding HBO Chemical Engineering op de Hogeschool Rotterdam ben ik ingestroomd op de gelijknamige opleiding aan de TU/e. Tijdens het verloop van mijn studie hoorde ik van het exchange program via Erasmus. Toen ik bij mijn mentor ging informeren was het niet zo lastig te voorspellen dat dit zou leiden tot een studie in Italië, aangezien mijn mentor Italiaans is en veel connecties heeft in Italië.

Samen met studiegenoot Johnno Bakker ben ik drie maanden gaan studeren aan Politecnico di Milano in Milaan. Deze is opgericht in 1863 en is de grootste en oudste technische universiteit van Italië. Op deze universiteit heb ik een project gedaan met het onderwerp: het in een reactor omzetten van biogas in waterstof.

Naast het project was er ook tijd voor bezichtigingen en activiteiten. Mijn eerste activiteit was het verkennen van de stad. Hier heeft de kathedraal een hele grote indruk op me gemaakt, maar ook het Galleria Vittorio Emanuele waar ontzettend dure merken onderdak vinden. Vlak buiten het centrum bevindt zich de wijk Navigli die bekend staat als één van de meest sfeervolle wijken van Milaan. Hier kun je ook lekker eten en drinken. Om in deze wijk te komen, heb je het openbaar vervoer nodig want met de auto kun je hier niet komen.

Het netwerk voor openbaar vervoer in Italië is goed. Er wordt regelmatig gereden, er zijn veel opstapplaatsen en het sluit goed op elkaar aan. Dit heb ik ook ervaren tijdens mijn citytrip door Italië met de route: Milaan-Venetië-Rome-Florence-Genoa-Milaan. Elke stad is uniek en heeft zo zijn eigen kenmerken. Kenmerkend zijn ook de vele vertragingen, maar hier wordt niet over gerept. De administratieve handelingen zijn helaas nog niet digitiaal waardoor er pasfoto’s gemaakt moesten worden. Stress komt hier zelden voor. Gelukkig raak je hier snel aan gewend!

Als voetballiefhebber kon ik Milaan niet verlaten zonder het stadion te bezoeken tijdens een wedstrijd. Dit stadion wordt gedeeld door twee clubs: AC Milan en Internazionale. Als AC Milan thuis speelt draagt het stadion de naam San Siro, als Internazionale thuis speelt draagt het stadion de naam Stadio Giuseppe Meazza.

In Italië heb ik genoten van ontzettend goed eten en drinken. De aperitivo is mij goed bevallen. Als student kun je dit jezelf niet onthouden. Voor tien euro kun je onbeperkt eten aan een buffet en krijg je één drankje naar keuze.

Voor een bezoek aan Italië raad ik je aan om wat woorden te leren. Veel Italianen kennen namelijk geen Engels. Het woord espresso kennen ze in Italië niet echt, zij zeggen caffé. Dit is voor hen een normale kop koffie. Na de lunch worden er geen cappuccino’s meer gedronken, want de melk zou te zwaar op de maag vallen. De gelato raad ik ook zeer aan, dit is heerlijk Italiaans ijs, smeuïg en lekker zacht.

Al met al was het een hele mooie ervaring die ik iedere student zou aanraden. Italië is een mooi land, maar het is moeilijk om dit land te verlaten zonder aan te komen in gewicht.

Deel dit artikel